Valoa pimeään – Lucian päivä lähestyy!

Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi vuosittain 13. joulukuuta. Muistopäivä kuuluu alun perin katoliseen pyhimyskalenteriin, mutta nykyisin sitä vietetään ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Päivää vietetään valon juhlana ajatuksena, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen.

Luciaan liittyvät legendat ovat peräisin Sisilian saarelta Italiasta. Ensimmäinen pohjoismainen tieto Lucian päivän vietosta on Ruotsin Länsi-Götanmaalla vuodelta 1746. Perinnettä vietetään jonkin verran myös Tanskassa ja Norjassa sekä amerikanruotsalaisten parissa. Suomessa Lucia-neito valitaan Folkhälsanin ja sanomalehti Hufvudstadsbladetin yhteistyöllä. Ne valitsevat ehdokkaat, joista valtakunnallinen Lucia-neito valitaan yleisöäänestyksellä. Yleisöäänestykseen liittyy aina hyväntekeväisyyskeräys. Koko Suomen Lucia on valittu vuodesta 1949 ja hänet kruunataan Helsingin Tuomiokirkossa. Kruunaamisen jälkeen Lucia-neito esiintyy Tuomiokirkon portailla tonttujen kanssa ja Lucia-kulkue kiertää Helsingin keskustassa.

Lucia-neidon tehtäviin kuuluvat muun muassa kuorovierailut sairaaloissa, lastenkodeissa, vanhainkodeissa, vankiloissa ja esiintymiset lisäksi monenlaisissa muissa yhteyksissä. Lisäksi hän käy tervehdyskäynnillä mm. tasavallan presidentin luona. Lucia-neidoksi valitun tärkeimpiä ominaisuuksia ovat hyvä lauluääni ja esiintymistottumus.

Tapahtumia Lucian päivänä:

Helsinki Luciajuhla ja -kulkue 2015 Lucia-neito tuo kynttilöillään valoa pimeyteen. Parhaiten tunnelmaan pääsee perinteistä Lucia-kulkuetta seuraamalla, joka lähtee liikkeelle Senaatintorilta. Lucian lisäksi valon kulkueessa voi nähdä tonttuja, hevosia ja museoautoja. Vapaa pääsy.

Kidd.On vinkki Helsingin Lucia-kulkueen seuraajille!

Senaatintorin läheisyydessä Aleksanterinkadulla sijaitseva A. Tillander kutsuu kaikki Lucian päivän juhlijat nauttimaan joulupuuroa ja tutustumaan liikkeen ainutlaatuiseen kultahippunäyttelyyn, joka tuo terveiset Joulupukin kotikonnuilta Lapista.

A.Tillanderin liikkeessä pääset tutustumaan myös Linnan juhlissa nähtyihin koruihin. Tämän vuoden huikein koru sisältää yli 600 timanttia ja on 80 000 euron arvoinen! Myös lapsille on erityisohjelmaa. Kultaseppien opastuksella he pääsevät valmistamaan korun itselleen tai vaikka äidille joululahjaksi. A. Tillander tarjoaa myös tarvikkeet jokaiselle yhden korun valmistamiseen.

Lucia-päivän hartaus Turun tuomiokirkossa alkaa 13.12. klo 16.30. Hartaus on ruotsinkielinen. Tämän jälkeen Lucia-kulkue lähtee liikkeelle kohti keskustaaa noin klo 17.15.  Yleisö on tervetullut mukaan joulutunnelmaiseen kulkueeseen, kun Lucia ja neidot lähtevät hevosvaunuilla kohti keskustaa. Hansa-torilla järjestetään koko perheen Lucia-tapahtuma klo 17. 

Lucian Päivän Viettoa Oittaalla, sunnuntaina 13.12.2015 Oittaalla vietetään Lucian päivää: klo 11-13 tarjolla on poniratsastusta (3 € kerta) Kivinavetan piha-alueella sekä pipari- ja korttipaja Kivinavetan kahvilassa.

Kuvat Merja Yeung ja A. Tillander