Tyylikkäät isoäidit apuna arjessa

Kidd.O jutteli neljän isoäidin kanssa siitä, millaista on olla mukana lastenlasten elämässä. Läsnäolo arjessa nousi rakkaimmaksi asiaksi.

 

Yhteisellä aterialla

Aira 87 v, Niko 37 v, Kiti 34 v, Suvi 30 v ja lapsenlapsenlapset Sienna ja Pinja 4 v

Tanssitaitelija Aira Samulin on aina yrittänyt asua lähellä lapsenlapsiaan. Hänelle on ollut tärkeää, että nyt jo aikuiset lapsenlapset pystyivät kävelemään mummulaan ja että hän itse sai olla osa heidän arkeaan. Samaa läheisyyttä hän on halunnut luoda myös lapsenlapsenlapsiinsa: Aira haluaa, että heille jää muisto siitä, millainen ylämummo on ihmisenä.

Samulinin perhe viettää paljon aikaa yhdessä. He soittelevat päivittäin. Kaikki ovat tervetulleita Hyrsylän Mutkaan, ja usein Aira matkaa Helsinkiin syömään perheensä kanssa. Yhteiset ravintolaillat ovat heille jo perinne. Silloin perhe paitsi pitää yhtä, myös suvun pienimpien, siis Airan lastenlastenlasten äidit saavat hetken hengähdystauon arjesta ja nauttia valmiiksi katetusta pöydästä. Perheen yhteiset joulut ovat täynnä naurua, iloa ja tanssi- ja lauluesityksiä.

 

Rakkautta ja huoltakin

Kaarina 68 v, Kris 10 v ja Kent 5,5 v

Muotikauppias Kaarina Kivilahdella on kaksi lastenlasta, Kris ja Kent. Kaarinan ja lastenlasten välit ovat erittäin läheiset sillä Krisin ja Kentin äiti, Kaarinan tytär Klara, työskentelee yhdessä Kaarinan kanssa Boutique Kaarina K:ssa.

Kiireisestä ja matkustamista vaativasta työstään huolimatta Kaarina yrittää olla mukana lastenlastensa arjessa, niin paljon kuin se työltä on mahdollista. Joskus hän hakee poikia päiväkodista tai tarhasta, ja pojat ovat myös tottuneet aina välillä yöpymään nannan ja ukin luona. Silloin yhdessäolo on useimmiten tavallista arkea: pelataan pelejä, luetaan ja katsotaan telkkaria.

 

Turvan ja välittämisen jakaja

Helena, 56 v, Dan 6 v

Laulaja Helena Lindgren ja hänen lapsenlapsena Dan ovat tekemisissä päivittäin. Jos he eivät näe, Helena-mummi ainakin soittaa ja kysyy Danin kuulumisia. Molemmat asuvat Etelä-Helsingissä, kävelymatkan päässä toisistaan, ja käyvät yhdessä ulkona leikkimässä, erilaisissa näyttelyissä ja teatterissa. Dan harrastaa tanssia ja hän on ollut Helena-mummin kanssa yhdessä Kuopio tanssii ja soi -festivaaleilla.

Ennen Danin syntymää Helena ei juurikaan ajatellut, millainen isoäiti hän olisi. Nyt hän ajattelee olevansa huolehtiva ja välittävä. Helenan mielestä isoäitiyteen kuuluu arvokas välittämisen ja turvan antamisen perinne.

 

Irtiottoja arjesta

Raili 68 v, Juuso 13 v, Lotta 9 v ja Inka 4 v

Meikkitaitelija Raili Hulkkonen asuu Espoossa vain parin kilometrin päässä lapsenlapsistaan Juusosta, Lotasta ja Inkasta. Kesäisin MUMMI usein lenkkeileekin lastenlastensa luo kylään. Raili yrittää olla mukana heidän elämässään mahdollisimman paljon. Joskus hänestä kuitenkin tuntuu, että hänen paljon aikaa ja energiaa vaativa työnsä haukkaa paloja myös ajasta, jonka voisi viettää perheen kanssa.

Henkisesti Raili kokee isoäitiyden tärkeäksi ja kokee, että sen kautta voi antaa eteenpäin jotain todella merkityksellistä. Kaikenpäälle isoäitiys on hänestä rentouttavaa. Lasten kanssa touhutessa unohtuvat kaikki töihin liittyvät asiat ja elämä on tässä hetkessä.

 

Valokuvat Juha Mustonen, Toimittaja Kati Ala-Ilomäki, isoäitien tyyli Teri Niitti, lasten tyyli Anu Laapotti, meikit Timo Karvinen, Raili Hulkkonen ja Anu Levy, hiukset Harri Tasanko ja tuotantoassistentti Johanna Riva.