Tove 100 vuotta!

Tove Janssonin 100-vuotis syntymäpäivää juhlitaan 9. elokuuta. Toven juhlavuosi on näkynyt laajasti koko Suomessa erilaisten tapahtumien ja uutuuksien myötä. Nyt siis kannattaa ottaa kaikki irti ja muistaa yhtä Suomen rakastetuinta kuvataiteilijaa ja kuvittajaa.

Finlaysonilla on syksyllä tulossa kaksi uutta Muumi-kuosia, jotka on suunniteltu Toven alkuperäispiirustusten pohjalta. Uutta tummaa Taikamuumikuosia on saatavilla pussilakanoiden lisäksi myös pyyhkeet, joissa Niiskuneiti ja Muumipeikko seikkailevat. Taikamuumikuosissa värit tulevat kauniisti esille tummasta pohjasta. Luotomuumi-pussilakanoissa muumit seikkailevat saaristomaisemassa, jossa Toven eloisa kynänjälki näkyy selkeästi.

Finalyson_muumit

Martinexilta on tulossa syksyksi uusia muumikuosisia lastenvaatteita. Lastenvaatteet ovat öko-tex 100 -sertifioitua puuvillaa, mikä tarkoittaa, että tuotteet ovat turvallisia ja haitta-aineettomia. Värivaihtoehtoina löytyy täyteläistä vanhaa roosaa, murrettuja sinisen sävyjä ja vaaleaa siniharmaata.

martinex_muumit

Aikuisille piristeeksi Karhulla (kuva lenkkareista löytyy TÄÄLTÄ) on saatavalla upeat Muumi-tennarit. Näitä on myynnissä kahdella eri värillä, mustana sekä mintunvihreänä.

Kirjauutuuksia on julkaistu juhlavuoden kunniaksi paljon. Muumilaakso juhlii on ensimmäinen osa kolmiosaisesta kirjasarjasta . Erittäin mielenkiintoinen julkaisu on myös Toven ensimmäinen julkaistu kirja, Seikkailu merenpohjassa, jonka Tove on kuvittanut ja kirjoittanut 13-vuotiaana. Tove Janssonin Ateneumin näyttelyä kuratoiva Tuula Karjalainen on kirjoittanut Tove Janssonin elämänkerran, jossa Toven elämä ja taide on yhdistetty 1900-luvun historiaan.

Kirjat_tuve100v

Myös uutta muumimusiikkia on sävelletty. Muumiperheen lauluretki kirjassa on mukana sekä CD että nuotit, jotta lauluja on helppo laulaa mukana. Hannele Huovin sanoittamat ja Soile Perkiön säveltämät kappaleet vievät koko perheen mukaan Muumien maailmaan useiden eri suomalaisten artistien tulkitsemina.

Muumiperheen lauluretki

Suomen Rahapaja on laskenut 16.6 liikkeelle Tove Janssonin juhlarahan. Kahden euron erikoisrahaa laitetaan kiertoon 1,5 miljoonaa kappaletta. Tämän lisäksi Suomen Rahapaja on lyönyt hopeisen juhlarahan Tove Janssonin kunniaksi, sekä valmistanut Hemuli-rahasarjan.

17663_pieni

Arabian Galleriassa on nähtävillä muumimukien historiaa. Siellä esitellään muumiastioiden historiaa aina 1950 -luvulta tähän päivään saakka. Esillä on kaikki alkuperäiset muumimukit, sekä harvinainen kokoelma Tove Janssonin kuvittamia astioita. Mukit ovat Arabian Galleriassa nähtävissä 31.8.2014 saakka.

Porvoon Taidetehtaalla on avoinna Tove ja saaristo –näyttely, jossa on ennen ja nyt tunnelmakuvia itäisestä uudenmaan saaristosta, jossa Tove vietti paljon aikaansa. Näyttely kertoo kuinka saaristo ja sen kulttuuri näkyi Toven kirjallisuudessa. Näyttely on avoinna Taidetehtaalla 30.8.2014 saakka.

Lasten ja nuorten kuvataidekoulun oppilaat ovat tehneet töitä Tove Janssonin taiteen pohjalta. Töissä on nähtävillä tulkintoja muumien maailmasta, sekä Tove Janssonin taiteesta. Teoksista on nähtävillä ”Matka Toven maailmaan – verkkonäyttely”. Näyttelyssä on nähtävillä yli 50 teosta, joiden tekijät ovat iältään 5-16 -vuotiaita.

lasten_naytteöyn_kuvia_tove100v

Eikä tule unohtaa Ateneumin Tove Jansson -näyttelyä. Maaliskuussa avatussa kokonaisuudessa on esillä monipuolisesti Toven töitä, joista tulee ilmi hänen ilmiömäinen monilahjakkuutensa. Esillä on niin maalauksia, kuvituksia, kuin poliittisia pilapiirroksiakin. Esillä on myös Toven yhdessä elämänkumppaninsa graafikko Tuulikki Pietilän kanssa tehtyjä kolmiulotteisia teoksia muumien maailmasta. Vielä ehdit katsomaan näyttelyn, sillä se on auki 7.9. saakka.

MC

Miten ja missä juhlia Tovea -tapahtumakalenteri:

Tove Jansson seura/

Auringonkukat Tove Janssonin kotiovelle Ullanlinnankatu 1. Tämän jälkeen Observatorion Tiedekahvilassa Tähtitorninmäellä on Tove Jansson 100v ja muistolukuja -kirjan julkistaminen, HELSINKI.

9.8. klo 13.00

Tove Janssonin -puisto Katajanokalla/

Luotsikadun lapset-kuunnelma, HELSINKI.

9.8. klo 14.30-15.30

Yle/

Tove Jansson päivä: Yle Fem, klo 14.20-15.30, Muumipeikko ja Pyrstötähti, klo 15.30-15.50 Kuka lohduttaisi Nyytiä?, klo 15.50-16.50, Dok: Muumimuistelmat, klo 16.50-17.20 Matkalla Muumilaaksoon, klo 17.20-17.55 Välähdyksiä Tove Janssonista, Yle Teema, klo 14.00 Matkalla Toven kanssa, TV.

 9.8.

Kirjallisuusseminaari/

“Kaikki on hyvin epävarmaa ja juuri se tekee minut levolliseksi”, PORVOO.

8-10.8.

Muumimaailma/

Muumitalon edustalta lasketaan 100 ilmapalloa ilmaan, NAANTALI

9.8. klo 14.45 

Tamperetalon Talvipuutarhassa/

Viktor Janssonin veistosnäyttely, TAMPERE.

11.5-17.8.

Taidetehdas/

Tove ja Saaristo -näyttely, PORVOO.

11.7.–30.8.

Almintalo/

Tove-näyttely, LOVIISA.

11.7-7.9.

Ateneum/

Tove Jansson –näyttely, HELSINKI

14.03.-07.09.

Vaasan kaupunginteatteri/

Taikatalvi-teatteriesitys, VAASA.

Ensi-ilta 6.9.

Arabian-museo/

Näyttely muumimukeista, HELSINKI

5.6-14.9.

Åbo Akademin pääkirjasto/

Tove Jansson -näyttely, TURKU.

21.5-15.9.

Vindängen/

Eva Monthén, Klovharu kuvin ja sanoin -valokuvanäyttely, HELSINKI.

28.8-19.9.

Teatteri Viirus/

Näkymätön Lapsi -nukketeatteri, HELSINKI.

Ensi-ilta 19.9.

Hanasaari/

Valokuvanäyttely, Per Olov Janssonin ja C-G Hagströmin valokuvia Tovesta, HELSINKI.

5.9-27.9.

Kulttuuritalo Grand/

Per Olov Janssonin valokuvanäyttely, PORVOO.
8.8. – 30.9.

Turun kirjamessuilla/

Åbo Akademin kirjaston Tove Jansson -näyttely, TURKU.

3-5.10.

Tampereen seudun työväenopisto/

Muumien matkassa – Muumitarinoita 7-10 -vuotiaille 4.10, Muumit ja Tampere -yleisöluento 22.10,  Muumilaakson marraskuu -lukupiiri aikuisille 8.11. ja 15.11, yhteislaulua Tove Janssonin hengessä 11.10, Muumit näyttelyissä 20.10-15.11, TAMPERE.

4.10.-15.11.

Helsingin kirjamessut/

Moomin Characters ja kustantamot yhteisellä Tove Jansson -osastolla, HELSINKI.

24.-27.10.

Jyväskylän Lasten Lysti/

Tanssiteatteri MD, Tanssiva Muumilaakso, JYVÄSKYLÄ.

16.11. klo 17.00

 

Toimittaja Saara Ikäläinen ja kuvien oikeudet: ©Moomin Characters™, Finlayson, Martinex, Suomen Rahapaja, Varhaisia muumeja – Tove Jansson: Varhaisia muumeja (ajoittamaton), Tampereen taidemuseo, Suomen lasten ja nuorten kuvataidekoulujen liitto, WSOY, Tammi ja Kati Närhi.

 

PS. Kidd.Oakin kuvittanut Kati Närhi teki Ilta-Sanomien pyynnöstä upean sarjakuvan, missä kohtaavat niin Muumien maailma kuin Katin luoma sarjakuvahahmo, orpotyttö Agnes.

Kati_Narhi_Tove100v_Ilta-Sanomat

+Linkki koko huikeaan sarjakuvanäyttelyyn löytyy täältä.

Tuleeko sinulle mieleesi jokin ihana Tove-tapahtuma tai -tuote, josta kaikkien olisi hyvä kuulla? Kirjoita alle kommenttikenttään vinkkisi.

 

Toveilemaan!