Teinit meikkaa

Teini-ikäisten meikkaaminen aiheuttaa usein päänvaivaa vanhemmille. Kun nuoren mielestä meikkiä on sopivasti, on sitä vanhemman mielestä yleensä liikaa. Teini haluaa usein näyttää ikäistään vanhemmalle, kun taas vanhempi toivoisi hillitympää olemusta.

Nuoren kanssa on myös hyvä keskustella siitä, että meikki ei ole ”must”, vaikka muut jo meikkaisivatkin! Kun meikkaaminen kuitenkin tulee ajankohtaiseksi, on syytä sopia meikkaamisen pelisäännöistä ja kiinnittää erityistä huomiota nuorelle sopivien tuotteiden valintaan.

_MG_8200

Ihonhoito

Teinin aloittaessa säännöllisen meikkaamisen on vanhempien syytä varmistaa, että teinin ihonhoitotuotteet ovat tarkoituksenmukaiset. Nuoren iho vaatii hellävaraista hoitoa, jotta nuori ja heleä iho säilyisi sellaisena mahdollisimman pitkään.

Kun teini haluaa aloittaa meikkaamisen, on vanhemman vaihtokauppa vaatia kunnollista iltapesua. Meikki on poistettava joka ilta, eikä se kasvoilla mennä koskaan nukkumaan. Ihonpuhdistustuotteeksi valitaan meikinpoistoon riittävän tehokas tuote, joka ei kuitenkaan kuivata nuoren ihoa liikaa.

Meikinpoiston jälkeen iho pyyhitään kasvovedellä, joka viimeistelee puhdistuksen ja tasapainottaa ihon pH:n. Mikäli kasvovesipumpuliin jää vielä paljon meikkiä, on se merkki siitä, ettei käytössä oleva meikinpoistotuote ole riittävän tehokas. Iho puhdistetaan kasvovedellä myös aamuisin.

Mikäli nuoren iholle ilmestyy kuivuutta, hilseilyä tai epätasaisuutta, kannattaa harkita erittäin hellävaraisen kuorinnan aloittamista. Teini-ikäisen ihoa ei tule kuitenkaan kuoria liian usein – suositeltava sykli kuorinnalle on kerran 10 päivässä tai kahden viikon välein.

Nuorta ja rasvoittuvaa ihoa kuivatetaan usein liikaa vahvoilla, talia ja ihon luonnollisia öljyjä poistavilla tuotteilla. Lisäksi kasvovoiteet ovat joko liian kevyitä tai niitä ei käytetä lainkaan. Öljypitoiset ihonhoitotuotteet eivät kuitenkaan sitkeästä uskomuksesta huolimatta tuki ihoa tai lisää sen talintuotantoa, vaan pikemminkin päinvastoin.

_MG_7136

Meikkipohja

Hyvien ihonhoitotuotteiden lisäksi teini-ikäisen meikkipohjan valintaan on syytä kiinnittää erityistä huomiota. Ohuet, joustavat ja kuulaat meikkipohjat ovat paras valinta nuorelle iholle. Oikean värisävyn valinta puolestaan varmistaa sen, että kasvojen ilme säilyy luonnollisen kauniina ja raikkaana.

Helposti levittyvät, kevyesti peittävät ja ihonväriä tasoittavat, sävyttävät päivävoiteet taikka BB-voiteet ovat yleensä paras valinta nuoren ensimmäiseksi meikkipohjaksi. Talvisin, tai muulloinkin mikäli iho on kuiva, meikkipohjan alle on syytä levittää erillinen kosteusvoide.

Myös meikkivoiteista löytyy vaihtoehtoja teini-ikäisille. Meikkivoiteiden värisävyihin ja koostumukseen tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota luonnollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

Mikäli nuoren iholla on helposti tulehtuvia näppyjä, on suositeltavaa käyttää hoitavaa ja antibakteerista tuotetta myös meikin alla.

Ihon pieniä virheitä, kuten näppyjä ja tummia silmänalusia voi peittää myös pelkällä peitevärillä, jolloin meikkipohjaa ei tarvitse välttämättä käyttää ollenkaan.

Itse meikkipohjan levittämiseen meikkisienet antavat helposti liian paksun lopputuloksen, mutta kuivan sienen avulla meikkipohja on helppo häivyttää mm. hiusrajassa tai leuka- ja nenänpielissä, jonne värivoiteet helposti kertyvät.

_MG_7552

Poskipuna & huulikiilto

Kasvojen meikkiväreiksi teini-ikäisille sopivat parhaiten heleät ja raikkaat sävyt. Räikeiden sävyjen lisäksi nuoren kannattaa välttää nude-sävyjä, jotka näyttävät nuoren iholla yllättävän meikatuilta.

Teini-ikäiselle sopii parhaiten voidemainen poskipuna. Kevyen koostumuksen sekä helpon levittyvyyden ja häivytettävyyden ansiosta lopputulos näyttää luonnolliselle. Puuterimaiset tuotteet tekevät kasvoista meikatun näköiset ja niiden käyttö on kokemattomalle haastavampaa.

Teini-ikäisten huulet ovat luonnollisesti kauniin punaiset. Huulten väriä voi kevyesti korostaa hoitavilla ja sävyä antavilla huulivoiteilla sekä kevyillä huulikiilloilla.

_MG_8290

Silmät

Nuoria, kauniisti säihkyviä silmiä ei pidä piilottaa meikillä. Luonnollinen ripsiväri ja kevyt kulmien ehostus riittää.

Teini-ikäisen ei tule käyttää pinsettejä kulmakarvojen nyppimiseen muutoin kuin vanhemman valvovan silmän alla, jotta peruuttamattomilta virheiltä säästyttäisiin. Useimmiten nuoren kulmia ei tarvitse nyppiä, elleivät ne kasva keskeltä yhteen. Kulmien muotoilu on taitolaji, joten siihen kannattaa pyytää ammattilaisen apua ja edetä harkiten.

Teini-ikäinen tarvitsee vain harvoin väriä kulmakarvoihin. Mikäli sitä kuitenkin halutaan käyttää, on hyvä valita kevyt ja luonnollinen tuote sekä sävy. Opeta nuorta värjäämään kulmat pehmeästi lappeellaan olevalla kynällä ja häivyttämään kevyesti harjaamalla. Symmetrisen ja kauniin lopputuloksen saavuttamiseksi on hyvä ottaa etäisyyttä peiliin ja tarkastella kulmakarvojen muotoa hieman kauempaa.

Kulmakarvavahat ja -geelit taltuttavat villit kulmakarvat.

Ripsien kevyt taivuttaminen avaa katsetta. Ripset taivutetaan ennen ripsivärin lisäämistä, jotta ne eivät vaurioituisi.

Ripsiväri on usein teinin ensimmäinen meikkihankinta. Nuoren meikkaajan kannattaa suosia kevyitä, ripsiä pidentäviä ripsivärejä isoharjaisten, volyymia antavien ripsivärien asemesta.

Teinin alkaessa käyttää silmämeikkiä, vaikkakin vain ripsiväriä, on syytä ottaa käyttöön myös kevyt silmämeikinpoistoaine. Meikinpoisto pelkällä vedellä rasittaa herkkää ja ohutta silmänympärysihoa.

Neuvo teiniä poistamaan silmämeikki näin:

Kostuta puoliksi taiteltu vanulappu kevyesti vedellä ja lisää siihen silmämeikinpoistoaine.

Paina vanu kiinni olevalle silmäluomelle ja laske hitaasti kymmeneen. Silmämeikin poistoaineen tulee ehtiä vaikuttaa hajottavasti meikkiin, jotta meikinpoisto on mahdollisimman hellävaraista.

Pyyhi silmä vaunulapulla hellävaraisesti alaspäin suuntautuvin liikkein.

Avaa silmä ja pyyhi alaluomelle tarttunut ripsiväri vanulapulla. Toista tarvittaessa. Huuhtele lopuksi silmät kevyesti vedellä.

_MG_7172

Glitterit ja kynsilakat

Luonnollisuuden lisäksi nuoren meikissä on syytä pitää mielessä leikkisyys – onhan hän kuitenkin vielä lapsi. Liian aikuismainen tyyli ei korosta nuoren parhaita puolia, kuten säihkyviä silmiä tai heleää ihoa, ja lisäksi se voi antaa vääränlaisia signaaleja ympäristölle. Teini-ikäisen bileilmeen tulee olla hänen ikäänsä soveltuva. Kimalteet, värikkäät kynnet ja hauskat kynsitarrat ovat omiaan värittämään teinin juhlafiilistä.

Värikkäät kynnet ovat ne millä teini voi aloittaa meikki-ilottelun. Varsinkin kesällä raikkaat ja vahvat värit sormien ja varpaiden kynsissä ovat must!

 

Toimittaja Anu Levy, valokuvaaja Anna Mattsson, tyyli Annika Rantala ja ihanat mallit Jade sekä Hanna.