piparmokki_7

Tehdään helppo piparkakkutalo!

Piparkakkutaloihin voi asennoitua monella tapaa, kaikkea vakavan ja hupsuttelevan tekemisen väliltä. Kidd.O testasi sen helpoimman (eli hupsuttelevan) tavan tehdä makea mökki lasten kanssa.

piparmokki_11

Lataa (ja tulosta) mökin pohjapiirustukset tästä:  piparmokkikaavat.

Ne ovat simppelit ja aika isot. Syötävää varmasti riittää jouluun saakka! Kaikki krumeluuri on jätetty pois vain oviaukko on oikea.

piparmokki_1 piparmokki_2 piparmokki_3

Osta kaupasta kilon paketti piparkakkutaikinaa. Kauli se ja leikkaa muottien mukaan veitsellä mökkipalat. Paista uunissa noin 5 minuuttia per pelti. Ylimääräisestä taikinasta kauli iso alusta mökille ja paista myös se.

Anna jäähtyä. Sillä aikaa on hyvä pyöräyttää pikeeri eli se valkoinen sokerimassa.

Pikeerin ohje:

-kahden kananmunan valkuainen

-noin 2 dl tomusokeria

-3 tippaa sitruunan mehua

Vatkaa valkuaiset ja noin 1 dl tomusokeria muutaman minuutin. Lisää puoli desiä tomusokeria yhä vatkaten. Lisää sitruunantipat ja sen verran tomusokeria, että pikeeri on sinulle sopivaa. Löysemmällä pikeerillä on helppo maalata talon seinät ja jykevämmällä taas pursotella koristekuvioita. Massan voi värjätä elintarvikevärillä halutessaan.

Sitten kaivetaan kaapista kaikki mahdollinen koristeluaines; karkit, suklaat, rusinat, nonparellit jne.

Paras osuus alkaa nyt eli KORISTELU! Pikeeri kiinnittää koristeet mainiosti taloon, ja sen avulla voi vaikka piirtää ikkunat paikoilleen.

piparmokki_10 piparmokki_4

Kun kaikki taiteiluosat ovat parhaimmillaan, annetaan koristeiden kovettua hyvä tovi.

Talon kasaaminen ei ole vaikeaa, mutta palovammavaara on suuri eli tämän vaiheen tekee vanhempi ilman lasten apua.

Sokeriliiman keittäminen:

Laita paistinpannulle noin

– 1,5-2dl sokeria

– noin ruokalusikallinen tahi kaksi siirappia

Anna niiden sulaa notkeaksi liemeksi (välillä sekoitellen). Sokeriliima kovettuu suhteellisen nopeaan eli kannattaa olla ripsakka. Laita mokin kulmat vierekkäin ja valuta sokeriliimaa ylhäältä alas, seuraava kulma ja seuraava ja viimeinenkin. Valuta sokeriliimaa talon yläreunoihin ja asettele kattopala paikoilleen ja sitten toinen. Dippaa oven reuna liemeen ja aseta paikoilleen. Jos sokeriliima on vielä juoksevaa niin valuttle sitä kulmakoloihin, jos on tarvetta. Sokeriliiman voi lämmittää uudelleen tarvittaessa. 

Muista, että sokeriliima on polttavan kuumaa!

piparmokki_6 piparmokki_5

Ja valmista on! LURPS!