Täi – koko perheen ”tähtivieras”!

Päiväkotien ja koulujen alku syksyllä tuo mukanaan takuuvarmasti myös päätäin. Omasta lapsuudestani muistan samat ohjeistukset kuin tänä päivänäkin on: pipoja ei saa vaihdella ja ne on turvallisinta säilyttää hihassa tai erillisessä pussissa.

Ekaluokkalaisena sain kerran ”nauttia” täirumbasta, mikä tuolloin tarkoitti pahanhajuista linimenttiä apteekin ruskeasta lasipullosta sekä pitkien hiusteni roimaa lyhennystä. Aikuisiällä olen omien lapsieni koulutuliaisina saanut kokea ”täihurman” nyt kahdesti. Iso riesa se on kuten lapsuudessanikin, mutta hoito-ohjeet ja –aineet ovat muuttuneet niistä ajoista suuresti.

 

Täi /

Screen Shot 2015-01-29 at 14.28.10

Täi on 2-3 mm pitkä siivetön hyönteislaji, joka loisii ihmisissä. Toisin kuin tänä päivänä hoetaan niin se viihtyy puhtaan tukan lisäksi myös likaisessa kunhan hiusten pituus on yli yhden senttimetrin. Päätäi ryömii lämmön perässä ihmisen päänahkaan ja elää imemästään verestä. Puremajäljet ovat pistemäisiä ja ne punoittavat selvästi.

Naaras elää noin kuukauden ja munii sinä aikana noin 100 munaa eli saivaretta! Niiden kuoriutuminen kestään 7-10 päivää. Täi selviää ilman ravintoa vain 1-2 vuorokautta, mutta saivareet voivat selvitä elinkelpoisina, esimerkiksi tyynyssä, aina kuoriutumiseensa saakka eli jopa kymmenen (10) päivää.

 

Oireet /

Tartunnan ensioire on päänahan kutiaminen. Toisinaan kutina voi olla kovaakin, mutta välillä hyvinkin pientä, mikä saattaa aiheuttaa epäuskoa, että kyseessä olisi muukin kuin pelkkä päänahan kuivuus.

Itse päätäitä saattaa olla vaikea huomata, sillä kuoriutumisen jälkeen täi voi olla hyvinkin vaalea tai jopa melkein musta hiusten väristä riippuen!

Saivareet eli munat ovat seesamin siemenen näköisiä ja kiinni tiukasti hiuksen tyvessä.

Yksi tapa tarkastaa pään täitilanne on asettaa pöydälle valkoista paperia ja kammata sekä ravistella hiuksia sen päällä. Saivareet tuskin hiuksen tyvestä paperille tipahtavat, mutta itse kuoriutunut täi saattaa siihen pudota.

Täit ja saivareet viihtyvät erityisesti korvien yläpuolella ja niskassa.

 

Torjunta /

Apteekeista on saatavilla useamman valmistajan täishampoita. Nämä, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, tappavat vain eläviä täitä, joten on suositeltavaa käsitellä hiukset uudelleen noin viikon kuluttua, kun saivareet ovat kuoriutuneet.

paataiaineita

Hiusten ahkera kampaaminen metallisella kammalla (sellainen tulee yleensä shampoiden mukana) hoitojakson aikana on erityisen tärkeää, jotta päästään eroon ylimääräisistä täistä sekä mahdollisimman useasta saivareesta. Kampa suositellaan keitettävän joka pesun jälkeen tai on laitettava etikkaan likoamaan yön yli.

Mutta pelkkä hiusten peseminen ei riitä! On myös huolehdittava kodin tekstiilien puhdistamisesta, jotta niihin tippuneet saivareet ja täit saadaan asunnosta pois.

Vuodevaatteet sekä kuumuutta kestävät pitovaatteet tulisi pestä 60 asteen lämmössä. Päähineitä ja vaatteita voi myös pakastaa, yli neljä tuntia -18°C:n lämpötilassa.

Osan tekstiileistä voi myös laittaa sivuun muovipusseihin ja käyttökieltoon vähintään kymmeneksi päiväksi, mieluiten kahdeksi viikoksi.

Kannattaa myös huomioida kangaspäällysteiset huonekalut kuten sohvat ja nojatuolit, sekä autojen niskatuet!

Täishampoot ovat myrkyllisiä myös ihmisille, joten ne voivat aiheuttaa arkuutta ja kutinaa päänahassa hoitojakson jälkeenkin. Apteekista saa nestemäistä hydrocortison-liuosta, joka rauhoittaa ärtynyttä päänahkaa.

Uusimmat shampoot sisältävät silikonia, mikä estää veden haihtumisen täin elimistöstä, mutta ei ole ihmiselle vaarallinen.

Luonnonmukainen hoitokeino on tukahduttaa täit voitelemalla päähän yön ajaksi vaseliinia tai majoneesia. Päähän laitetaan yön ajaksi myös suihkuhattu. Toinen luonnonmukainen tapa torjua täit on eteeriset öljyt kuten teepuu- tai bergamottiöljy sekä laventeliöljy. Nämä hoitomuodot tarvitsevat pidemmän ajan toimiakseen eli noin kolme viikkoa joka toinen yö.

Tällä kierroksella perheemme kokeili meille uutta tuotetta, Hedrinin Treat & Go –vaahtoa. Tuote oli miellyttävä ja helppokäyttöinen erityisesti siitä syystä, että se jätetään hiuksiin, vähintäänkin kahdeksaksi tunniksi, joten lapset voivat jatkaa leikkimistä tai vaikkapa nukkua yön yli. Pullo oli myös erittäin riittoisa.

Hedrin_TreatGo_LOW

Ehkäisy /

Apteekeista saa täitartuntojen ennaltaehkäisyyn kehiteltyjä suihkeita, joita suihkutellaan hiuksiin suihkeesta riippuen joko päivittäin tai muutaman kerran viikossa. Erityisen tärkeää on pitää omat pipot, kammat ja harjat erillään ja vain omassa käytössä. Täi ei hypi päästä päähän, mutta saattaa siirtyä hiuskontaktissa uuteen kotipäähän.

 

 kiddo_merja_yeung_2

Täin kanssa kannattaa olla tiukkana, sillä se ei ole helppo vieras!

 

Kuvitus Cesar Chevalier, teksti Merja Yeung ja valokuvat valmistajat ja Merja Yeung.