Suojaa lapsesi herkät silmät

Aurinkoiset kevät- ja kesäpäivät houkuttelevat lapsiperheitä viettämään pitkiä aikoja ulkosalla. Valo ja auringon säteily hivelee mieltä ja ihoakin kohtuullisina kerta-annoksina otettuna, mutta pitkän ja pimeän talven jälkeen kaivataan auringonotossa malttia – erityisesti lasten kohdalla.

Ihon lisäksi myös lasten silmät ovat aikuisten silmiä alttiimpia auringon haitalliselle UV-säteilylle. UVA- ja B-säteily suodattuvat silmän sarveiskalvoon ja mykiöön. Näkyvä valo puolestaan etenee silmän pohjaan verkkokalvolle saakka.

”Lapsen silmän pupilli eli mustuainen on iso ja mykiö eli linssi on kirkas. Siksi se läpäisee haitallista UV-säteilyä aikuisen silmää enemmän. Lapsen silmä suodattaa myös aikuista vähemmän UV-säteilyä, jolloin verkkokalvon keskeisille alueille pääsee runsaasti haitallista säteilyä”, toteaa Optikko Arvolan optikko Sari Soisalo-Lahti.

kiddo_aurinkolasit_merja_yeung-2933

Miksi erityisesti lapsen silmät tarvitsevat suojaa UV-säteilyä vastaan?

Lapselle valon määrä ja kirkkaus ovat yhtä epämiellyttäviä kuin aikuiselle. Jos aikuinen hakee suojaa auringolta ja ottaa esille aurinkolasit, tulee muistaa myös lapsen silmien ja näön suojaaminen.

Vaunuissa köllöttelevä lapsi on suojattu auringonvalolta hyvin. On kuomua ja harsoa suojaamassa lasta. Jos lapsi istuu rattaissa, hänen kasvonsa ovat kääntyneenä ylöspäin, kun hän seurustelee muiden kanssa.

”Tällöin ei lippalakistakaan ole mitään hyötyä. Lapsi voi suojautua liialta valolta sulkemalla silmänsä, jolloin silmäluomet joutuvat UV-säteilyn suodattajiksi. Muistettava on, että UV-säteilyä on myös pilvisenä päivänä. Harsopilvet eivät juuri suodata UV-säteilyä”, toteaa B.Sc.Opt Taru Korja.

Jos lapsen silmiä ei suojata, pitkäaikaiset säteilyn vaikutukset näkyvät aikuisiällä muun muassa verkkokalvon terveydessä. Kyse on koko eliniän UV -kuormituksesta.

Pitkäaikainen altistus UV-säteilylle voi aiheuttaa pysyvämpiä muutoksia silmän syvemmissä kerroksissa. Silmän mykiö kellastuu ja vuosien myötä voi nykytietämyksen valossa nopeuttaa harmaakaihen kehittymistä. Silmän pohjan eli verkkokalvon näkösolut voivat vaurioitua pysyvästi tai ohimenevästi. Kyseessä on tällöin niin sanottu fotokemiallinen vaurio.

kiddo_aurinkolasit_merja_yeung-2783

Pidetään lasit lapsen päässä

Auringonsäteiden haittavaikutusten ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää ainakin pyrkiä pitämään lapsella aurinkolasit päässä aurinkoisina päivinä.

Vanhemmat voivat omalla esimerkillään motivoida lapsia käyttämään aurinkolaseja; jos äidillä tai isällä on aurinkolasit, lapsikin käyttää niitä mielellään. Lisäksi lapselle kannattaa ostaa hyvin istuvat aurinkolasit. On olemassa nauhallisia aurinkolaseja, jotka pysyvät lapsen kasvoilla vauhdikkaammassakin menossa mukana.

Varsinkin vauvaikäisten silmät ovat erityisten arat auringonsäteille, joten aurinkolasien lisäksi heillä on hyvä käyttää myös hyvin suojaavaa ja riittävän leveälieristä hattua.

Suomen leveysasteilla UV-säteilymäärät jäävät kuitenkin huomattavasti pienemmiksi kuin etelän maissa, joten suureen huoleen ei tarvitse vaipua, jos lapsen aurinkolasit kerta toisensa jälkeen lentävät kaaressa pois kasvoilta.

kiddo_aurinkolasit_merja_yeung-1955

Miksi kevätaurinko on erityisen haitallista lapsen silmille?

Keväällä aurinko paistaa alempana kuin keskikesällä. Lumi ja jää moninkertaistavat haitallisen UV-säteilyn määrän. Lisäksi lumi on erittäin hajaheijastavaa eli tämän vuoksi aurinkolasien tulisi olla riittävän suuret, jotta ne suojaavat lapsen silmät kaikista suunnista tulevilta auringonsäteiltä. Talven pimeän jakson jälkeen lapsen silmä häikäistyy myös herkemmin keväällä auringon porottaessa pitkästä aikaa.

Yläilmakehän otsonimäärä on myös vähentynyt viime vuosina Suomen ja Skandinavian alueella, erityisesti kevättalvella. Otsonin vähentyminen lisää puolestaan UV-säteilyä maan pinnalla jonkin verran. Altistuksen lisääntyminen näkyy vasta vuosien kuluttua terveyshaittoina.

”Osa haitallisesta säteilystä absorboituu silmän linssiin eli mykiöön aiheuttaen solumuutoksia eli ennenaikaista vanhenemista: harmaakaihia. Lisäksi verkkokalvolla UV-säteily aiheuttaa solumuutoksia, jotka voivat aikaistaa osaltaan silmänpohjan ’rappeutumista’.

kiddo_aurinkolasit_merja_yeung-2332

Aurinkolasit käyttötarkoituksen mukaan       

”Aurinkolasien käyttötilanteita on erilaisia, joten useammalle aurinkolasiparille on helppo esittää perustelut. Esimerkiksi lapsi tarvitsee valon suodattamiseen tummat linssit, mutta pilvisenä päivänä hänen aurinkolasiensa linssi voi olla vaaleampi.

Kehyksen on mukauduttava kypärän kanssa pidettäväksi. Jos kehyksen materiaali on kova, kehys painaa kypärän kanssa. Tällöin joko lasit jäävät käyttämättä tai kypärä jätetään löysälle. Kehyksen tulee suojata myös tuulelta ja lentäviltä pikku partikkeleilta, kuten pölyltä tai hiekalta. Ja kolmannet lasit voivat olla vaikkapa ulkonäkölasit kuten aikuisilla,” Taru Korja, Fenno Opticalista toteaa.

kiddo_aurinkolasit_merja_yeung-2540

Vinkkilista:

Anna lapsen osallistua aurinkolasivalintaan. Niitä on mukavampi käyttää, kun on itse saanut sovitella ja peilailla.

Tarkista linssien kunto säännöllisin väliajoin. Naarmuisia linssejä ei kukaan halua pitää. Valo hajoaa naarmuista ja tuntuu epämukavalta, eikä linssien läpi näe vaivattomasti.

Tuttu sarjakuvahahmo kehyksen aisassa voi olla se juttu. Kehyksen voi itsekin tuunata mieluiseksi, vaikkapa liimaamalla tarran aisaan tai linssin reunaan.

Oikean kokoiset lasit pysyvät päässä. Luota ammattilaisen arvioon.

Esimerkin voimaa ei kannata väheksyä. Kannusta lasien käyttöön.

Jos laseja on tarkoitus käyttää pyöräilykypärän kanssa, ottakaa kypärä mukaan ostoksille.

Jos lasit kerta kaikkiaan eivät pysy silmien suojana, vaihtoehto ehdottomalle kieltäytyjälle on lippalakki.

 

Toimittaja Nina Garlo-Melkas, tyyli Annika Rantala, hiukset ja ihonhoito Anu Levy mallit BookUs ja valokuvat Merja Yeung.

 

Aurinkolasit Trend Optic ja HIS.

Koko artikkelin löydät Kidd.O:n numerosta 2.