TIFF: 4000x4913px, 400ppi, 56,2M

Sitten leikitellään kuusen alla!

Sitten leikitellään kuusen alla – Suomen lasten joulurunot -Runokirja huokuu nostalgiaa. Jo Rudolf Koivun kuvittama kansi houkuttelee tarttumaan kirjaan ja sitä selaillessa tutut riimit vilahtavat silmissä.

Mutta kun sisältöön syventyy tarkemmin, löytyy sieltä myös hieman tuntemattomampaa tuotantoa. Kun äitini (78v) pistäytyi kylässä, näytin kirjaa hänelle. Silmiin syttyi heti tietty katse- hänkin tunnisti kuvituksen Koivun tekemäksi ja kirjan avattuaan loihe lausumahan lapsuudestaan tuttuja riimejä.

Eräänä iltana kuopus (12v) puolestaan ilmoitti, että hänen pitäisi koulussa esittää jokin runo. No, kirja otettiin taas esille ja sieltä löytyikin mieluisa runo, johon sitten haettiin hieman ilmettä ja äänenpainoja. Hyvin kuulemma oli runonlausunta sujunut.

Kirjaa voi suositella kaikille – vauvasta vaariin. Parhaimmillaan se toimiikin juuri eri ikäisiä yhdistävänä lukuhetkenä ja samalla arvokasta perinnettä siirtyy sukupolvelta toiselle. Kaikenlaisen tekniikan, tablettien ja pelikonsolien keskellä runohetki silloin tällöin rauhoittaa – myös muulloin kuin jouluna.

Toimittaja Kirsi Asposalo ja kuvat ovat Rudolf Koivun (kirjan kuvitusta).

Screen Shot 2015-11-24 at 15.15.32

Ismo Loivamaa

Sitten leikitellään kuusen alla – Suomen lasten joulurunot

Kustantaja Minerva Kustannus