Siivouksen elämänmullistava taika

Marie Kondo – KonMarí – Siivouksen Elämänmullistava Taika, Bazaar 2015.

“Heitä se pois!” On lause, johon törmää useammin kuin haluaisi lukiessaan Japanilaisen Marie Kondon siivouseeposta KonMarí. Aluksi ajatus tuntuu kauhistuttavalta, järkyttävältä ja sydäntäraastavalta, mutta kun antaa Kondolle mahdollisuuden argumentoida ja selittää, mitä lauseen taakse kätkeytyy, se alkaa avautumaan aivan uudella tavalla ja lopulta se soi päässä kuin huumaava mantra ja sitä ajaa itsensä dervissimäiseen hurmokseen kantaessaan tavaraa kierrätykseen, roskiin, naapurille, ystäville ja mihin vain tahansa kunhan se on pois. Lopullisesti pois.

Kirjan perusajatus on sujuva ja ongelmaton arki. Energinen ja raikas koti ja helposti hoituva ELÄMÄ.

KonMari_6770

Elätkö tavarapaljouden keskellä? Tuleeko syliisi koko vaatekaapin sisältö, kun yrität nyhtää sitä-yhtä-harmaata-neuletta täyteen sullotulta hyllyltä? Kun tyhjennät vaatekaapin, löytyykö sen perältä kassikaupalla vaatteita, joiden olemassaoloa et edes muistanut? Et edes niin, että niistä olisi ehditty ottaa hintalaput pois ennen markka-ajan päättymistä?

Onko eteinen komero, keittiön alakaappi ja lastenhuone no-go-area? Tavararäjähdys, joka vain odottaa tapahtumistaan, kun avaa väärän oven tai liikuttaa väärää lelua? Juuri tähän Kondo haluaa tarjota apuaan.

Opuksen siivouslogiikka on selkeä, mutta armoton; sulje silmäsi ja kysy itseltäsi millaista elämää ja millaisessa kodissa haluaisit elää. Siistissä, puhtaassa, raikkaassa ja sinua palvelevassa avarassa tilassa vai romun ja roinan täyttämässä tunkkaisessa tilassa, jossa ei mahdu liikkumaan ihmiset, energia tai ajatukset. Kaikki vain seisoo ikiunessa. Johdatteleva kysymyksenasettelu, mutta tehokas. Kukapa ei haluaisi valita tuota ensimmäistä vaihtoehtoa.

Siitä se suloinen piina sitten alkaakin. Varaa paljon aikaa ja käy läpi kodin ihan-joka-ikinen-asia-tavara-paperi-ja-vaate, viimeistä nurkkaa ja komeroa myöten ja heitä pois aivan kaikki mikä ei tuota mielihyvää ja ylläpidä elämän helppoutta ja sujuvuutta. Raakaa, kyllä. Tehokasta ja toimivaa, ERITTÄIN. Lahjat, vanhat koulutodistukset, lukemattomat kirjat, käyttämättömät vaatteet, aivan kaikki, heitä pois. Kirjassa kerrotaan ihmisestä, joka on oman siivousurakkansa aikana heittänyt tavaraa pois 70 (!!!) jätesäkkiä. Kondo on siivonnut ja järjestellyt koko ikänsä (kyllä, not kidding!) ja tullut urallaan siihen tulokseen, että elämässä pitää siivota vain kerran ja jäljelle jääneille asioille pitää löytää oikea, oma, looginen ja toimiva paikka samalla kun siivoaa. Loppu on sitten vain järjestyksen ylläpitoa ja elämästä nauttimista.

Toimiiko se? Toimii. Kuin junan vessa. Kondo tarjoaa logiikan ja valmiin systeemin ottaa oma koti taas haltuun elettäväksi tilaksi eikä tavaroiden ja vaatteiden kaatopaikaksi. Hän antaa myös synninpäästön lahjaksisaatujen asioiden ja kalliiden, mutta käyttämättömien tavaroiden poisheittämiselle selittäen tavaroiden todellisen luonteen ja olemuksen ja tarjoaa sen jälkeen vielä jäljelle jääneille tavaroille säilytys- ja käyttötapoja. Suosittelenko kirjaa? Kyllä. Ehdottomasti. Osta, lainaa tai lataa e-kirja VÄLITTÖMÄSTI, jos olet kertaakaan nykyisessä kodissasi menettänyt hermosi tavarapaljouteen tai tuskastellut arjen toimimattomuutta. Vilpittömästi. Tee se. Lue tämä kirja ja kyllä, sen jälkeen heitä se pois!

 

Toimittaja Mikko Rasila, kuvitus Julia Prusi, malli Anna / BookUs, valokuvat Merja Yeung ja Bazar Kustannus.

 

Lisää tiukkaa asiaa siivoamisesta löytyy uusimman Kidd.O:n sivulta 130 alkaen!

 

KonMari_kuva

Japanilainen Marie Kondo on kodin järjestyksen todellinen asiantuntija.

Marie Kondo aloitti naistenlehtien lukemisen jo 5-vuotiaana ja ihastui lehdissä näkemiinsä siisteihin ja kauniisiin sisustuskuviin. 15-vuotiaana hän alkoi opiskella siivoamista ihan tosissaan. Hän aloitti omasta makuuhuoneestaan ja jatkoi sisarustensa huoneiden siivoamisella. Nykyään Marie Kondo johtaa Tokiossa huippumenestyvää ammattijärjestämisen yritystä, joka muuttaa asiakkaan kaaoksessa olevan kodin rauhan ja kauneuden tyyssijaksi.