Saariston lapset

On kesä ja vene pakattu. Kun köysi irtoaa kotisataman laiturista, vapaus valtaa mielen.

Suuntaamme nelihenkisen perheemme kanssa merelle, Suomen kauniiseen ulkosaaristoon. En osaisi sanoa parempaa kesälomanviettotapaa, veneilyssä kun yhdistyy niin monet mieluisat asiat: perheen kanssa yhdessäolo, hienot paikat, vapaudentunne, seikkailu, vaihtelevuus, ystävät, ulkoilu ja luonto. Jo muutama päivä lähdön jälkeen merituuli on karistanut työasiat mielestäni ja lapset muuttuvat ”kesälapsiksi”.

Lasten kanssa veneilyyn liittyy haasteita, mutta kun matkaan lähdetään lähtökohtaisesti pikkuväen vaatimukset hyväksyen ja huomioon ottaen, tämä kesäloman viettotapa on mitä antoisin. Pala kauneinta Suomea sijaitsee saariston kätköissä.

 

VINKIT:

Pidä päivämatkat, legit, tarpeeksi lyhyinä. Etsi seuraava satamakohde teille sopivan etäisyyden päästä. Lapset jaksavat paremmin venematkat, kun pääsevät purkamaan energiaa maihin jossain vaiheessa päivää. Lasten päiväuniaika on hyvää matkantekoaikaa. Muista myös pitää välipäiviä paikasta toiseen siirtymiseltä, se rauhoittaa menoa kummasti.

Varaa riittävästi aikaa kaikkeen. Hyväksy, että normaalit asiat, kuten ruoanlaitto, tiskaus, hampaidenpesu ja nukkumaanmeno, vievät enemmän aikaa kuin kotona. Kaupassakäynnit ja pyykinpesut vierasvenesatamissa pitää suunnitella etukäteen matkareitin mukaan.

Hiljaisuus satamissa alkaa klo 22‒23, jolloin pikkulasten kanssa kannattaa olla viimeistään iltasadun lukemisvaiheessa. Tällöin huomaa säästyvänsä turhilta ”sshhhh, nyt hiljaa, muissa veneissä nukutaan jo” ‑sihinöiltä. Jos lapset nukahtavat aikaisin, ehdit nautiskelemaan vaikka viinilasillisen auringonlaskua katsellen.

Pidä vene koko ajan riittävän siistinä ja tavarat järjestyksessä ‒ säästyt suurelta kaaokselta ja hermojen menetykseltä. Vie mennessäsi, tuo tullessasi ‑sanonta ei ole ihan turha juttu.

Kanna aina jotain välipalaa mukanasi maissa ollessasi – äidin kassista kannattaa löytyä rusinoiden lisäksi ainakin vesipullo, laastari, päänsärkylääke, aurinkorasva, uikkarit ja pyyhe. Todettu on myös se, että kaikkea on turha purkaa illalla, koska samat tavarat kulkevat mukana päivästä toiseen.

Koska veneillessä ollaan tiiviisti yhdessä yötä päivää, muista pitää huolta myös itsestäsi ja omasta kunnostasi. Juoksu on helppo tapa pitää kuntoa yllä saaristossa. Se selkeyttää merituulen turruttamia ajatuksia. Aamu- tai iltalenkillä ehtii usein näkemään saarta monipuolisemmin ja laajemmalti. Isommissa satamissa voi myös vuokrata polkupyöriä ja joissakin satamissa ovat tenniskentät.

Lomalla meillä on salaisena tavoitteena hetket, jolloin lapset kitisevät, että ei ole mitään tekemistä. IPadiä ei silloin saa kaivaa esille, kun muu tekeminen loppuu. Tämän seurauksena on syntynyt hulvaton ”dokumenttielokuva”, jossa seikkailee lemmikkipehmokarhu. Viime kesänä mökille päästyään poikani alkoi nikkaroida laudoista omaa lauttavenettä, jonka oli suunnitellut ”ei ole mitään tekemistä” ‑hetken seurauksena.

 

LASTEN SUOSIKKIKOHTEITA:

  1. Ångbåtsbryggans Äventyrsgolf, Maarianhaminan Itäsatama, N 60°06’ E 19°57’

Maarianhaminasta, aivan itäsataman eteläpuolelta, löytyy kouluikäisten lasten suosikkipaikka: koko perheen 18-reikäinen seikkailuminigolfrata. http://www.bryggan.ax/

  1. Mariebad-kylpylä, Maarianhaminan Itäsatama, N 60°06’ E 19°57’

Noin 1 km itäsatamasta pohjoiseen päin sijaitsee monipuolinen kylpylä vesiliukumäkineen ja pitkine uimaratoineen. Hyvä kohde myös sateisena päivänä. http://www.mariehamn.ax/mariebad/

  1. Hangon Itäsatama N 59°49,2’ E 22°58,3’ ja Tammisaari N 59°58,7’ E 23°25,7’

Hangon ja Tammisaaren isot leikkipuistot ja uimarannat ovat jokakesäisiä kohteita. Tammisaaren Leijonapuiston kiipeilyteline on rakennettu jättiläismuurahaisen muotoon. Hangon uimarannalla on vesikaruselli ja ranta on pitkälle matalaa.

  1. Gullkrona N 60°05,3’ E 22°05’

Gullkronan vieraslaituri on avoinna päivävierailijoille. Hyvin pidetyssä saaressa sijaitsee hauska peikkopolku. Peikkoja bongailemalla näkee samalla saaren luontoa ja voi käydä uimassa saaren toisella puolella. Sataman puolella on köysilossi lapsille, leikkipaikka, kesäkahvila, pieni museo ja kirppis.

  1. Luonnonsatamat ja luontopolut

Suuri osa veneiden yöpymispaikoista on karttaan merkittyjä luonnonsatamia, joissa ei ole palveluita. Vene kiinnitetään joko rantakallioon tai ankkuriin. Kivaa lastenpuuhaa on onkia haavilla pikkukaloja, paistaa tikkupullaa grillipaikalla, seikkailla rantakallioilla ja uida.

Kierrämme usein luontopolkuja, joita saariin, kuten Borstö, Pensar Syd, Elisaari, Jungfruskär, Stenskär, Pähkinäinen, Gullkrona, Helsingholm (joitakin mainitakseni), on merkitty. Luontopoluilla näkee koko saaren luontoa monipuolisesti, voi törmätä vapaana kulkeviin lampaisiin tai vaikkapa polulla luikertelevaan kyykäärmeeseen.

 

Toimittaja ja valokuvaaja Riina Salokangas.