lehma_1

Ruotsi hullaantui luomusta

Tekisi mieli kirjoittaa jotain kliseistä ja ärsyttävää  Suomen ja Ruotsin välisestä ikuisesta kilpailusta, mutta enpä kirjoita. Kerron vaan, että naapurimaamme on  hullaantunut luomusta.

Ruotsin luomumarkkinat kasvavat tänä vuonna arviolta 40 prosenttia. Ruotsin Alkon, Systembolagetin, luomumyynti nousi jopa 83 prosenttia. 

Helt galet!

Luomun osuus elintarvikemarkkinoista on  5,6 prosenttia. Ekowebin päätoimittaja Cecilia Ryegårdin mukaan kulutus olisi suurempaa, mikäli kotimaisista luomutuotteista ei olisi ajoittain jopa pulaa.

Syynä on asenteiden muuttuminen. Ruotsalaiset ovat yhä kiinnostuneempia ruokansa laadusta, terveellisyydestä ja turvallisuudesta, mutta myös tuotannon vaikutuksesta ympäristöön ja eläinten hyvinvointiin.

Ruotsalaiset ottavat ruoan tosissaan. Ruokaskandaalit, kuten surullisenkuuluisa hevosenlihatapaus, eivät unohdu ruokakaupassa. Siinä missä Ruotsin elintarviketurvallisuusvirannomaiset varoittavat useissa riisituotteissa havaituista arsenikkipitoisuuksista ja antavat suosituksen, että alle kuusivuotiaiden ei pitäisi syödä riisiä lainkaan (riisikakut, nuudelit, riisimaito, riisipuuro!), Suomi-poika ei helposta hätkähdä. Eviran mukaan riisi on edelleen turvallinen ruoka-aine osana monipuolista ja vaihtelevaa ruokavaliota.

Evira kuitenkin suosittelee, että riisijuomia ei käytetä pikkulapsille (alle 6 vuotta) yksinomaisena juomana.

Tästä voisi kirjoittaa enemmänkin, mutta palataanpa aiheeseen luomu.

Ekowebin mukaan luomun huima kasvuvauhti Ruotsissa johtuu myös kauppojen aktiivisesta työstä luomun eteen. Monet suuret kauppaketjut ovat laajentaneet luomuvalikoimiaan ja panostaneet luomun markkinointiin.

lehma2

Meillä Suomessa luomun kulutus on 1,7 prosentin tuntumassa, mutta kasvussa on sekin. Kotimaamme luomuviljelyn pinta-alaa on tavoitteena lisätä viidenneksellä vuoteen 2020 mennessä.

Perässä tullaan Ruotsi!

Tietysti joskus pieni kateuden siemen kytee luomukuluttajan sielussa.

Eniten kuitenkin, väsyneenä äitinä, olen kateellinen siitä, että ruotsalaiset saavat nukkua aamuisin tunnin kauemmin kuin suomalaiset. 😉 ( -1 h UTC)

Luomutsi kuittaa ja menee keittelemään luomuiltateetään.

Valokuvat Eeva Kangas.

Lähde:

Luomuelintarvikepäivä-tapahtuma

www.ekoweb.nu/

proluomu.fi/ruotsin-luomumarkkinat-uuteen-ennatyksen/

Luomu-lehti 5/2015

Luomutsi

Luomutsi

Olen kahden tytön äiti ja päästäni pyörällä oleva luomumaailmassa luovija. Vanhemmuus sai minut tutkailemaan ympärillämme vaanivia kemikaaleja. Tämä blogi kertoo tutustumisestani luomuun huulirasvapuikko ja hedelmäsosetölkki kerrallaan.

Ota yhteyttä: merja(a)mediakeiju.fi