Pihaleikkikortit osa 3!

Lapsi tarvitsee leikkiä

YK:n Lapsen oikeuksien sopimuskin sen sanoo: ”Lapsella on oikeus lepoon, leikkiin ja vapaa-aikaan.” Vastuu tuon kohdan toteutumisesta kuuluu aikuisille. Se, istutaanko koko ilta television ja tietokoneiden äärellä vai lähdetäänkö yhdessä ulos, on vanhempien päätettävissä. Se, annetaanko lapsen välillä kiipeillä puissa vai viedäänkö hänet aina ohjattuun harrastukseen, on myöskin vanhempien päätettävissä.

Nykypäivänä lasten leikkimaailma on köyhtymässä ja muuttumassa aikuisten ohjaamaksi toiminnaksi. Tulisi kuitenkin muistaa, että erilaiset lasten väliset, aidot leikit, kehittävät lapsen sosiaalisia taitoja, tunteiden säätelyä, ongelmanratkaisukykyä, mielikuvitusta ja paljon muuta. Toimiessaan itsenäisesti lapsi oivaltaa asioita itsestään ja muista sekä ympäröivästä maailmasta. Aikuisen tuki ja läsnäolo on lapselle tärkeää, mutta välillä on hyvä lentää myös omilla siivillä. Se tuo rohkeutta selvitä erilaisista tilanteista, myös pienistä erimielisyyksistä kavereiden kesken.

Kenkien ropinat ja lasten iloinen hihkunta voi siis palata myös tämän päivän katukuvaan, jos me aikuiset hyppäämme ensimmäisen loikan yhdessä lasten kanssa. Sitä paitsi leikki tekee hyvää, oli ikä mikä tahansa. Herbert Spencer sanoi: “Emme lopeta leikkimistä sen johdosta, että vanhenemme – vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen.”

vikapari_taka.inddVikapari_etupuoli.indd

sardiini_taka.inddSardiini_etupuoli.indd

purkkis_taka.inddPurkkis_etupuoli.indd

Tulosta ohjeet talteen ja auta lapsesi pihaleikkien unohdettuihin saloihin!

Toimittaja Eeva Kangas ja kuvittaja Satu Enstedt.