Pienet ovat yhdessä enemmän!

Kahdeksan pienyritystä, kohderyhmänä lapsiperheet, taustana muotoilualan koulutus ja selkeät eettiset periaatteet. Siinä on Kids Design Blockin resepti.

Kasapäin ihania kuoseja, toimivaa muotoilua ja hauskoja oivalluksia. Suomalaisella lastenvaate- ja lastentuotemuotoilulla on paljon annettavaa, ja se tiedetään suunnittelijayhteisö Kids Design Blockissa.

Kids Design Blockin juuret ovat messuilla. Punainen Norsu ‑merkin ja Aarrekidin osastot olivat lapsimessuilla vastapäätä toisiaan. Kun Punaisen Norsun Helena Opas ja Aarrekidin toimitusjohtaja Sanna Myllys tutustuivat toisiinsa, he päättivät kustannusten säästämiseksi ottaa yhteisen osaston seuraavilla messuilla; tuotevalikoimatkin tuntuivat sopivasti täydentävän toisiaan. Elettiin vuotta 2010.

Kids Design Block perustettiin virallisesti vuonna 2011. Yhteistyökumppanit ovat löytyneet luonnollisia reittejä: yhteyksiä on syntynyt esimerkiksi, kun jonkun myymälään on ostettu sisään toisen tekijän tuotteita.

”Piirit ovat pienet. Osa meistä on opiskelukavereita keskenään”, Sanna Myllys sanoo.

Eettinen tuotanto on ryhmälle tärkeä yhteinen arvo. Lapsityövoimaa ei näissä tuotteissa käytetä – paitsi tuotekuvien malleina. Kids Design Blockin kaikkien yritysten tuotanto on joko Suomessa tai muissa EU-maissa, joissa esimerkiksi työaikalainsäädäntö vastaa suomalaista.

Kaikki Kids Design Blockiin kuuluvat toimijat ovat tekstiili- tai muotoilualan koulutettuja ammattilaisia. Höö on lastenvaatemerkki, jota tekevät Sarianna Malmi, Riikka Flink ja Auli Kokkonen. Lastenvaateyritys Aarrekidin takana ovat Myllyksen lisäksi Johanna Parviainen ja Miia Kajaani. Muut designblockilaiset ovat yksinyrittäjiä.

Merkeistä myös Henna Lindroosin Marakattimarssi, Anna Etulan Muru ja Helena Oppaan Punainen Norsu valmistavat vaatteita. Merja Lambergin Kakara keskittyy tekemistuotteisiin, Leena Junnilan Onni ja Ilona tekee katselukortteja pikkulapsille ja Anniina Isokankaan Paapii pehmoleluja.

Pienyrittäjille yhteisö tarjoaa käytännön hyötyjen lisäksi myös vertaistukea yrittäjän arkeen. Yritysten toimipisteet sijaitsevat ympäri Suomea: Turussa, Kokkolassa, Lahdessa ja pääkaupunkiseudulla. Ryhmä tapaa silti jopa kuukausittain suunnitellakseen tulevia tapahtumia.

Myös yhteisiä tapahtumia kuten pop up ‑myyntejä järjestetään eri puolilla Suomea.

”Meiltä saa pyytääkin pop up ‑myymälää sopivaan paikkaan”, designblockilaiset vinkkaavat.

Äkkiseltään luulisi, että yritykset kilpailevat keskenään. Kaikkien kohderyhmää kun ovat ne tiedostavat vanhemmat, joille laatu ja tuotanto-olosuhteet painavat ostopäätöksessä enemmän kuin myyntihinta. Mutta hyödyt voittavat. Valikoiman kasvaessa ja monipuolistuessa yhä useampi asiakas kiinnostuu ryhmän tuotteista. Sitä paitsi merkeillä on eroja. Kaikilla on omat selkeät tyylit ja halu kunnioittaa naapurin tonttia.

Halpatuotanto pitää suurta osaa vaatemarkkinoista näpeissään, mutta designblockilaiset ovat huomanneet, että suomalaista tuotetta luullaan joskus kalliimmaksi kuin se oikeasti onkaan.

Kids Design Block uskoo, että kotimainen laatutuote löytää asiakkaansa.

”Viemme tätä juttua ilolla ja energialla eteenpäin!”

 

Aarrekid, perustettu 2009

kiddo_kids_block_merja_yeung-4885

”Persoonallinen ja tarinallinen kuosimaailma, ekologinen ja laadukas. Malleissa huomioitu pidempi käyttöikä ja yhdisteltävyys.”

Oma verkkokauppa www.aarrekid.fi, ekotavaratalo Nudge Helsingissä, Kuopus Tampereella. Paljon myymälöitä ja verkkokauppoja jälleenmyyjinä, myyntipaikkoja on 16 eri maassa.

 

Onni ja Ilona, perustettu 2007

kiddo_kids_block_merja_yeung-4919

Katselutuotteita vauvalle. ”Ideana on yhdistää vauvaa ihastuttavat muodot, värit ja kontrastit hauskaan designiin. Kivaa katseltavaa siis sekä vauvoille että vanhemmille.”

Onnijailona.fi -verkkokaupastani. Lisäksi tuotteita on myynnissä parillakymmenellä jälleenmyyjällä eri puolella Suomea. Suosittu ostopaikka on esimerkiksi Helsingissä Bebes; myös Punavuoren Peikossa kortteja on ollut jo monta vuotta.

 

PaaPii Design, perustettu 2011
kiddo_kids_block_merja_yeung-4934

”Iloisia ja värikkäitä pehmoleluja ja muita pientuotteita lapsille. Suunnittelun lähtökohdat ovat turvallisuus, kestävyys ja helppohoitoisuus. Päätuoteryhmä on tällä hetkellä tee itse -tuotteet: ompelupaketit ja vaatetuskankaat.”

Omasta verkkokaupasta, shop.paapiidesign.com, ja noin 80 jälleenmyyntipaikasta, esimerkiksi Design Forum Shopista sekä useista Taito Shopeista.

 

Marakattimarssi, perustettu 2009

kiddo_kids_block_merja_yeung-4873

Vaatteet tehdään Suomessa kudotuista materiaaleista kotimaisissa ompelimoissa, lähtökohtana käytännöllisyys, laatu ja ajattomuus. ”Emme juokse sesonkien perässä, meidän vaatteet kestävät sesongista toiseen.”

Oma kivijalkamyymälä Puoti Lahdessa, muutamat lastenvaatteiden erikoisliikkeet.

 

Höö, perustettu 2007

kiddo_kids_block_merja_yeung-4894

Höö on raikas ja reipas maailmaa innoissaan tutkiva, hyvästä olosta ja leikin riemusta kasvava lastenvaatemallisto. Persoonallinen ja iloinen, käytännöllinen ja kaunis, kotimainen ja kestävä.

Oma, uusi nettikauppa www.5hop.fi. Asiantuntevat lastenvaateliikkeet kautta maan.

 

Kakara, perustettu 2006

kiddo_kids_block_merja_yeung-4905

Lapsen luovuutta inspiroivia tekemistuotteita, vaatteita, joilla voi leikkiä tai joita voi muuntaa oman näköisiksi.

Tällä hetkellä DesignForumShop, Helsinki, sekä Kuopus, Tampere, ja DesignShopOutlet.com

 

Punainen Norsu, perustettu 2004

kiddo_kids_block_merja_yeung-4870

Ekologinen, leikkimielinen lastenvaatemallisto.

Www.punainennorsu.com, Turussa kaksi omaa myymälää (Forum, Puistokatu 18), esim. Kuopus Tampereella.

 

Muru, perustettu 2007

kiddo_kids_block_merja_yeung-4927

”Luomupuuvillaisia lastenvaatteita ja muita ihanuuksia. Lasten sisävaatetuksen lisäksi Murua löytyy asusteina ja pientuotteina sekä muutamina aikuisten vaatteina. Myymme myös neulosta metritavarana kotiompelijoille.”

Muun muassa nettikaupasta www.weecos.com, Helsingissä Ekovintistä ja Tampereella Kuopuksesta.

 

Toimittaja Elina Teerijoki ja valokuvat Merja Yeung.