Vincent 2

Päiväkodista eväät hyvään elämään

Monelle vanhemmalle lapsen meno uuteen päiväkotiin on tunteikas paikka, eikä tarjolla olevien hoitopaikkavaihtoehtojen runsaus helpota asiaa. Oli valinta sitten yksityinen tai kunnallinen päiväkotipaikka tai vaikkapa päiväperhehoitaja, tärkeintä on, että lapsi viihtyy päivähoidossaan ja kommunikaatio hoitopaikan ja vanhempien välillä toimii. Kaikki muu, esimerkiksi vieraan kielen oppiminen, on plussaa.

Varhaiskasvatuksen palvelutarjonnan monipuolistaminen on ollut esillä Helsingin kaupunginvaltuuston strategiaohjelmassa vuosille 2013–2016. Siinä varhaiskasvatuksen tavoitteeksi on kirjattu lasten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukeminen ja palveluverkon kehittäminen. Yhä tiukkenevassa taloudellisessa tilanteessa varhaiskasvatuspalveluja kuitenkin uhkaa jatkuva säästökierre, mikä valitettavasti näkyy usein monien kunnallisten päiväkotien ryhmäkokojen ja yksiköiden suurenemisessa…

Vincent 1

Mainion ja ajankohtaisen artikkelin voit lukea Kidd.On numerosta 3.

PS.

Mikä on kielikylpy?

Yksi keino auttaa lasta oppimaan uusi kieli kuin varkain on valita hänelle kielikylpypäiväkoti. Kielikylpy on vieraan kielen oppimisen malli, jossa kieli omaksutaan käyttämällä sitä luonnollisissa yhteyksissä ja mielekkäissä tilanteissa. Ruotsin kieli on Suomessa kielikylpymenetelmän ainoa virallinen opetuskieli4-. Kielikylvyn tavoitteena on toiminnallinen kaksikielisyys ja vankka kielitaito kylpykielessä.

Lasten varhainen täydellinen kielikylpy alkaa 4-5-vuotiaana. Kielikylpyopetuksen aloittavilta ei edellytetä ruotsin kielen osaamista, vaan he voivat käyttää omaa äidinkieltään, kunnes heillä on riittävä valmius käyttää ruotsin kieltä. Vanhempien ei myöskään tarvitse osata ruotsia.

Kielikylpyopetus sai alun perin alkunsa Kanadan Québecissä 1960-luvulla, kun englanninkieliset vanhemmat halusivat tehokkaampaa ranskan opetusta kouluihin. Ranskankieliset olivat nykyiseen tapaan Québecissä enemmistönä. Englanninkieliset eivät pystyneet kommunikoimaan ranskan kielellä, vaan kielimuurit erottivat englantia ja ranskaa puhuvat kanadalaiset.

Lähde: www.kieliverkosto.fi

 

Toimittaja Nina Garlo-Melkas ja kuvittaja Vincent Bakkum.