Nuoria vaatesuunnittelijoita lapsettaa!

Suomessa on monia ihania, ihania lastenvaatemerkkejä! Mutta, miltä näyttää lastenvaatteiden suunnittelun tulevaisuus?

Talvella 2014 järjestettiin Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa Ilona Hyötyläisen ohjaama lastenvaateworkshop. Kolmannen ja neljännen vuosikurssin muodin opiskelijat suunnittelivat mallistonsa 5-6vuotiaille lapsille. Kurssin aikana opiskelijat vierailivat esikoulussa tutustumassa lasten maailmaan. Jokainen opiskelija toteutti yhden tai useamman asukokonaisuuden.

Ja tässä näemme lopputulokset. Aika huikeita ovat!

 

SARIANNA_1

Sarianna Niskala:

Mokomaki on lastenvaatemallisto, jonka inspiraatio kumpusi sienten ja jäkälien röpelöisistä muodoista, svengaavasta 60-luvusta ja sen kirkkaista väreistä sekä leikkisyydestä.”

WALTER_1

Walter Götsch:

‪”Vaatteeni on ikuinen artefakti, joka on luotu muinoin avaruudessa liikkuvalle suurelle taikurille, jonka nimeä en voi tässä lausua. Tämä taikuri on linnunradan mahtavin on mystisten salatieteiden mestari. Hän on maagisten taitojen suurmestari, joka käyttää taitojaan mustan magian turmeltuneita kätyreitä ja muita yliluonnollisia uhkia vastaan. Paranormaalit materiaalit ja riimut suojelevat taikuria pahoilta voimilta ja avaruuden kylmyydeltä. Vaateen voiman saa kuitenkin valjastettua vain jos tietää taikasanan. Tämän taikasanan tietävät vain harvat ja valitut.”

REEA_1

Reea Peltola:

Lastenvaatteeni on saanut inspiraationsa Hassan Hajjajin kuvaamista moottoripyöräilevistä musliminaisista. Valmistamani vaate on suunniteltu niin, että se muuntuu mekosta tunikaksi lapsen kasvaessa pituutta ja tällöin sen käyttöikä on pitempi. Halusin tehdä vaatteen, joka poikkeaa perinteisestä lastenvaatteen muotokielestä, ilman, että sen käytettävyys kuitenkaan kärsii.”

KATARIINA_1

Katariina Klimenko:

”Päiväkotivierailulla juttelemieni esikoulupoikien suurena innostuksena oli Minecraft-pelit. Pojat piirsivät Minecraft-hahmoja ja värittivät ne pelissä olevien eri elementtien mukaan: laava, vesi, kivi, ruoho. Halusin tehdä pikkupojanpuvun, suunniteltuna mukavaksi ja helppohoitoiseksi. Printistä tuli voimakas ja värikäs, muodot aaltoja, väreinä vesi ja laava.

MARIANNE_1

Marianne El-Khoury:

”Lastenvaate-asuni on oivallinen uniformu tutkimusretkelle Havaijin saarille.

OLESYA_1

Olesya Serchenko:

”‪Mallistoni inspiraationa on toisen maailmansodan jälkeinen aika. Haluan ilmaista mallistollani vanhojen kirjeiden ja valokuvien tuomia lämpimiä ja sydäntä lähellä olevia muistoja ihmisille, jotka kokivat sodan kauhut. Kuinka pienistä asioista tuli kaikkein arvokkaimpia.

INES_1

Ines Kalliala:

”Suunnittelin mallistoni lapselle joka riehuu, sotkee ja seikkailee. Inspiroiduin linnuista ja linnunpelättimistä, ja halusin tuoda mallistoon tietynlaista kurittomuutta, joka mielestäni kuuluu olennaisesti lapsena olemiseen.”

HAVINA_1

Havina Jäntti:

”Inspiroiduin mallistossani korealaisen kansallisvaatteen muodoista ja piirsin printtiini korealaisista kirjaimista koottuja hymiöitä.”

CAROLINA_2

Carolina Forss:

”Lastenvaatemallistoni koostuu yläosasta ja hameesta. Materiaaliin ja siluettiin olen hakenut vaikutteita 1950-luvun lastenpyjamamuodista. Kuosi on syntynyt kiinnostuksestani ympyrää ja sen muotoa kohtaan. Olen tutkinut myös amerikkalaisen abstraktitaiteilija Kenneth Nolandin ympyräteoksia.

Ympyrä, niin ajaton muodoltaan – mutta kuka sen omistaa?”

 

ANNI_1

Anni Raasmaja:

”Lastenvaatemallistoni voi tiivistää neljään sanaan: muovailuvaha, pallomeri, essut ja väriroiskeet.”

 

Valokuvat Sara Riikonen. Ihanat mallit (Emil, Minni ja Jade) ovat BookUs-mallitoimistosta. Mustat ballerinat ovat Eccon-mallistosta ja saappaat Tretorn.