HDW_KiddO_muotinaytos-1

Lupa temmeltää: bObles

Lapset ovat liikkuvaista sakkia. He kieppuvat, kiipeilevät, hyppivät ja heiluttavat vaikka nenäänsä, jos ei muuta. Siitä huolimatta suomalaiset lapset liikkuvat liian vähän. Kahden tunnin suositus ei toteudu, ja vaikkei tässä syyllisiä etsitäkään, soo soo -sormi osoittaa kohti vanhempia: lapsille ei anneta tarpeeksi mahdollisuuksia fyysiseen aktiviteettiin.

Mitä jos kotona olisi lupa temmeltää? Vaikka bOblesien avulla.

bObles_2

Leikkisät lasten huonekalut, bOblesit, saivat alkunsa, kun tanskalainen arkkitehti-äiti, Bolette Blædel, etsi lapselleen inspiroivia huonekaluja. Koska sellaisia ei löytynyt, hän päätti tehdä niitä itse. Apuna oli lasten sensomotoriseen kehitykseen erikoistunut fysioterapeutti.

Syntyi EVA-vaahtomuovista valmistetut, kestävät, pehmoiset, geometriset, mielikuvitusta ja motoriikkaa kehittävät bOblesit, jotka ovat vähän kuin eläimiä, mutta tarpeeksi löyhällä tavalla, jotta ne voivat olla ihan mitä muutakin vaan.

– bOblesit kannustavat monipuolisiin leikkeihin ja kehittävät motoriikkaa; tasapainoa, koordinaatiokykyä ja vartalonhallintaa. Tämä taas vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi oppimiskykyyn. bObleseja käytetään paljon myös päiväkodeissa ja kouluissa, maahantuoja Katja Raudasoja Geffer Group Oy:stä selittää.

Lapset ovat rakastuneet tuotteisiin, mutta niin ovat muotoilun ammattilaisetkin. Vaahtomuovihahmot ovat seikkailleet mm. The Museum of Modern Art -taidemuseossa, ja ensi syksynä niitä ihaillaan Designmuseossa Lapsen vuosisata -näyttelyssä.

Vinkeän ulkonäön lisäksi bObleseita on kiitelty niiden turvallisuudesta.

bObles_1

– Hampailla huonekaluista ei saa palaa pois. Ja jos sattuu, että lapsi jollain aseella saa palasen irti ja nielaisee sen, mitään myrkkyjä materiaalissa ei ole eikä siitä liukene mitään elimistöön vaan pala tulee pois sellaisenaan, Raudasoja vakuuttaa.

Mitä jos järjestettäisiin peuhaamisen vapautusliike, ja tehtäisiin kodeista leikkikenttiä? Tai vaikka yhdestä huoneesta ainakin?

Toimittaja Merja Forsman