KiddO_05

Luomutsi esittäytyy

Tästä se alkaa. Luomutsi-blogini.

Aion kirjoittaa ekologisuudesta, kuluttamisesta, kemikaaleista, vanhemmuudesta ja kaikesta lapsellisesta, mitä vaan eteeni tulee. Ja luomusta.

Mutta tehdään yksi asia selväksi.

Luomu ei aina ole parempi vaihtoehto, eikä synteettinen ole kirosana. Monet luonnosta löytyvät tuotteet aiheuttavat syöpää, allergisoivat ja ovat haitaksi ympäristölle. Monet synteettiset aineet pelastavat henkiä.

 

Aloin kiinnostua luomusta, kun odotin ensimmäistä lastani. Hormonihöyryissä heivasin monet kosmetiikkaputilot roskikseen ja lopetin hiusten värjäämisen. Olin vainoharhainen. Kuvittelin monikansallisten yhtiöiden kemikaalikemistit häikäilemättömiksi murhaajiksi, jotka pakkaavat kauniisiin purkkeihin myrkkyjä, jotka odottavat mahdollisuuttaan tunkeutua ihoni läpi sikiön elimistöön.

KiddO_03

Toisen raskauden otin rennommin, mieheni onneksi. Tällä kertaa luomu hiipi takaisin taloomme, kun kirjoitin Kidd.O:n 3/2014 -lehteen juttua ”Odottaja kaipaa hemmottelua.” Haastattelin juttua varten useampaa kosmetiikan parissa työskentelevää henkilöä, selailin alan kirjallisuutta ja nettisivuja.

Huolestuin.

Altistumme päivittäin yli 200 aineelle, joista osan on todettu olevan terveydelle haitallisia. Puhutaan hiusvärien myrkyistä, deodoranttien parabeeneista ja alumiineista. Kaikki on sallittua, kunnes toisin todistetaan.  

Tanskassa raskaana olevia naisia neuvotaan välttämään kosmetiikan käyttöä koko raskauden ajan. Suositusten mukaan odottajan pitäisi käyttää hajustamattomia tuotteita ja välttää parfyymeja.

Me Suomessakin olemme heränneet pohtimaan kemikaalien vaikutuksia. Monet tutkijat suosittelevat, että tarpeetonta kosmetiikan käyttöä tulisi vähentää.

Yhä useampi kuluttaja etsii korvaajia synteettisille aineille ja kääntyy mahdollisimman luonnollisia, luomulaatuisia raaka-aineita suosivan luonnonkosmetiikan puoleen. Myös luomuruoka kasvattaa suosiotaan.

Mutta mikä on totuus ja missä kultainen keskitie? Paniikkiin ei ole syytä, eivätkä edes tunnetuimmat luonnonkosmetiikkagurut ole täyskieltäytyjiä. Tärkeintä olisi nauttia elämästä, hemmotella itseään, pitää lapsista hyvää huolta, tiedostaa, kyseenalaistaa ja ehkäpä vähentää hieman kemikaalialtistusta.

Tästä blogini kertoo. Ainakin näin aluksi.

 

Kuvaaja Annikki Valomieli http://annikkivalomieli.com/

Luomutsi

Luomutsi

Olen kahden tytön äiti ja päästäni pyörällä oleva luomumaailmassa luovija. Vanhemmuus sai minut tutkailemaan ympärillämme vaanivia kemikaaleja. Tämä blogi kertoo tutustumisestani luomuun huulirasvapuikko ja hedelmäsosetölkki kerrallaan.

Ota yhteyttä: merja(a)mediakeiju.fi