lapsivaillahoitajaa

Lastenhoitajien Tinder etsii apua läheltä

Muutama viikko sitten olin silmälääkärillä. Silmäni pudotettiin oransseja tippoja ja pupilleja tutkittiin kirkkaalla valolla. Se hetki oli melkein nautinnollinen. Sain istua hiljaisuudessa, kukaan ei kaivannut minulta muuta kuin paikoillaan pysymistä.

Toisena päivänä haaveilin paikasta päiväkodissa – itselleni. Ihan vaikka vähäksi aikaa.

Eräs ystäväni suositteli rentoutumiseen hammaslääkäriä, ja kun se tosiaan kuulosti nautinnolliselta, oli aika toimia. Surffasimme lasten nukahdettua Care.com:n sivuille etsimään lastenhoitajaa.

Care.com on kuin lastenhoitajien Tinder. Palvelu etsii käyttäjän sijainnin perusteella lähellä asuvat hoitajat ja näyttää heidän kuvansa ja perustietonsa: ikä, tuntipalkka, aiempi lastenhoitokokemus ja tietoa mm. siitä, onko käytettävissä oma auto, tuleeko toimeen lemmikkien kanssa, tupakoiko, mitä kieliä puhuu ja suostuuko kotitöihin.

Sivuston perustoiminnot ovat ilmaisia. Ilmaiseksi saa mm. tutustua työnhakijoiden profiileihin, tehdä työtarjouksia ja saada ehdotuksia sopivista palveluntarjoajista omalta alueelta. Premium-jäsenyys taas mahdollistaa mm. yhteydenoton palveluntarjoajiin.

Premium-jäsenyys maksaa 35 € / 1 kk, 70 € / 3 kk tai 140 € / 6 kk. Hinnat voivat tuntua korkeilta, mutta useimmat eivät tarvitse premium-jäsenyyttä pitkään, sillä he löytävät nopeasti vakituisen hoitajan. Hoitajien tuntipalkat pyörivät 7–15 euron välillä.

carecom

 

Selasimme mieheni kanssa Care.com:n profiileja. Osassa kuvissa poseerattiin peili-ilmeellä suu supussa, osassa katsottiin kameraan haudanvakavilla kasvoilla, ja osassa hoitajat hymyilivät iloisesti ja leikkivät lasten tai eläinten kanssa.

Tuntui kamalalta tehdä esikarsintaa kuvien perusteella, mutta kuka nyt haluaisi lapsilleen hoitajan, joka näyttää kuvassa sarjamurhaajalta?

kauhea

Viimein porukasta valikoitui sopivan tuntuinen nuori nainen, jolle lähetimme viestin palvelimen kautta. Kerroimme perheestämme ja hoitotarpeistamme, ja kysyimme hoitajan työtilanteesta.

Myöhemmin huomasimme sivun vieressä varsin kätevän toiminnon, joka jäi väsyneenä huomaamatta. Sopivaa hoitajaa voi seuloa myös erilaisten kriteerien perusteella. Tällöin porukasta voi heti ottaa pois esimerkiksi tupakoivat, autottomat tai sellaiset joilla ei ole kokemusta omien lasten ikäisistä lapsista.

 

Ja sitten Sanna vastasi. Jo samana iltana. Aloimme sopia treffejä, ja minua jännitti! Joku tuntematon tulee meidän kotiimme. Mitä jos hän on kamala? Voinko ja kehtaanko perua? Jos hän ei tykkääkään meistä ja lapsistamme? Mitä jos hän on joku hullu, joka lyö lapsia ja kaivaa kaappejamme?

 

Muutaman päivän kuluttua Sanna tuli ovellemme. Olimme siivonneet, kahvipannussa porisi kahvi. Pitäisikö olla virallinen vai rento? Kaiken häsellyksen keskellä unohdin hoitokoiramme pihalle. Kun avasimme oven, etupihalla kärsivällisesti istunut koira livahti sisälle, minä en pystynyt esittelemään itseäni kun päivittelin pihalle unohdettua koiraa ja esikoinen hoilotteli mitä sattui. Mikä ensivaikutelma!

Mutta Sanna oli ihastuttava. Rento, fiksu, ystävällinen ja hän tuli heti lasten kanssa toimeen. Toisin kuin Care.com:ssa väitettiin, hän ei asunut kilometrin vaan 7 kilometrin päässä. Mutta ei se haitannut kumpaakaan. Myöhemmin googletellessani selvisi, että muutkin käyttäjät valittavat, että palvelun ilmoittamat etäisyydet postinumeroiden mukaan ovat harhaanjohtavat, niihin ei kannata luottaa.

Saara kertoi tuntipalkkansa, 6–7 € + sivukulut, ja buukkasimme hänet heti seuraavaksi päiväksi.

Tässä vaiheessa kerrottakoon, että lastenhoitajasta tulevat kustannukset ovat kotitalousvähennyskelpoisia.

Sivukulut voi hoitaa mm. palkkaus.fi-nimisessä palkanmaksupalvelussa, jonka avulla maksaminen on helppoa eikä tarvitse hikoilla paperitöiden kanssa.

 

Seuraavana päivänä Sanna saapui paikalle täsmällisesti 8.00. Hän alkoi heti leikkiä lasten kanssa ja kuunteli kärsivällisesti samat ohjeet sadatta kertaa ennen kuin suostuin lähtemään ovesta ulos. Parin tunnin kokeilukeikka sujui paremmin kuin olin toivonut. Esikoisemme ei olisi halunnut päästää Sannaa kotiin, eikä kuopus edes rynnännyt syliini.

 

Nyt takana on kolme onnistunutta lastenhoitokeikkaa. On ihan älyttömän helpottavaa, että lähellä on nyt joku hoitaja, jolle voi soittaa, kun tarvitsee apua. Joku josta lapset pitävät ja johon voi luottaa. Nyt en halua enää hammaslääkärin vastaanotolle rentoutumaan, soitan Sannalle ja lähden vaikka kahvilaan.

Lue lisää: fi.care.com/lastenhoito

Luomutsi

Luomutsi

Olen kahden tytön äiti ja päästäni pyörällä oleva luomumaailmassa luovija. Vanhemmuus sai minut tutkailemaan ympärillämme vaanivia kemikaaleja. Tämä blogi kertoo tutustumisestani luomuun huulirasvapuikko ja hedelmäsosetölkki kerrallaan.

Ota yhteyttä: merja(a)mediakeiju.fi