kynsilakkaa_lapsille

Laittaisitko lapselle kynsilakkaa?

Tytöllämme on prinsessakausi. Hän rakastaa kynsilakkaa, ja lakkaaminen on ainoita hetkiä, joina hän istuu vapaaehtoisesti liikkumatta.

Upeita kynsiä ihastellaan ja esitellään ystäville, jotka vuorostaan esittelevät omia lakattuja kynsiään.

On helppo järkytellä, mihin 3-vuotiaat tarvitsevat kynsilakkaa. Itsessään siinä ei mielestäni ole mitään ongelmaa. Sama asia kuin Frozen-pinnit tai Hello Kitty -sukat. Ehkäpä jo huomenna historiaa. Kyse on prinsessaleikistä, ei sen kummemmasta.

Mutta onko kynsilakkaa turvallista käyttää?

Monissa aikuisten kynsilakoissa on muun muassa ftalaatteja, joita käytetään mm. muovin pehmentämiseen, ja trifenyylifosfaattia, TPHP:nä ja TTP:nä tunnettua kemikaalia, jota käytetään mm. palonsuoja-aineena.

Trifenyylifosfaatti aiheuttaa tutkimusten mukaan hormonaalisia muutoksia, muuttaa aineenvaihduntaa ja vaikuttaa lapsettomuuteen. Eläinkokeissa sen on todettu aiheuttavan myös kehityshäiriöitä. Ihmisiä trifenyylifosfaatti lihottaa.

Kynsilakkojen myrkyt siirtyvät verenkiertoon kynsien läpi tai kynsinauhoista.

Suurin ongelma tietysti on, jos kynnet laittaa suuhun. Ja sitähän lapset usein tekevät.

 

kynnetsuussa

Kyseisessä tutkimuksessa naisilla, jotka lakkasivat TPHP:tä sisältävillä lakoilla kyntensä, myrkyn määrä kasvoi seitsenkertaiseksi 10–14 tunnin jälkeen lakkaamisesta.

Tätä ikävää kemikaalia on mm. Revlonin, Maybellinen, Orlyn, Milanin, Wet N Wildin, OPI:n ja Sally Hansenin tuotteissa.

Ja tällaisia tuotteita meidänkin 3-vuotias on kynsiinsä saanut ennen kuin kuulin asiasta.

 

Markkinoilla on onneksi myös myrkyttömiä kynsilakkoja, jos prinsessaleikkejä haluaa vielä jatkaa.

Logonalla on markkinoiden ensimmäinen luomukosmetiikkasertifioitu kynsilakka, joka ei sisällä hartsia eikä trifenyylifosfaattia. Harmi vaan, että lakka ei juuri pysy kynsissä, ja jo illan tullen se irtoilee hilseillen. Mutta haittaako tuo, jos lapset niitä käyttävät? Tai jos kynsilakasta haluaa piristystä iltarientoihin.

Logona-kynsilakat_hires

Sitten on myös maailman ainoa syötävä luomukynsilakka Kid Licks -kynsilakka, joka on tehty luomuhedelmistä, -vihanneksista ja -kasveista. Tämä  lasten kynsilakka on vegaaninen eikä sen valmistuksessa ole käytetty eläinkokeita. Ikävä kyllä tuotetta ei saa Suomesta, mutta ainahan sitä voi tilata nettikaupasta. Emme ole testanneet Kid Licks -lakkaa, mutta testaamme heti, kun saamme sen jostain kynsiimme.

 

Tieto lisää tuskaa. En tiedä, kuinka isoista myrkkyaltistuksista on kyse, jos lapsi silloin tällöin saa kynsiinsä kynsilakkaa. Se tässä ärsyttääkin, kun ei voi tavallisena maan tallaajana tietää, kuinka paljon lastaan kannattaa ja voi suojella kaikenmaailman myrkyiltä. Koska huolenpito muuttuu hössötykseksi?

Mutta kynsilakka on kuitenkin aika helppo kohde vähentää kemikaalilatistusta. Kukaan ei tarvitse kynsilakkaa.

Luomutsi

Luomutsi

Olen kahden tytön äiti ja päästäni pyörällä oleva luomumaailmassa luovija. Vanhemmuus sai minut tutkailemaan ympärillämme vaanivia kemikaaleja. Tämä blogi kertoo tutustumisestani luomuun huulirasvapuikko ja hedelmäsosetölkki kerrallaan.

Ota yhteyttä: merja(a)mediakeiju.fi