KiddO_saapasjalkakissa_merja_yeung-2766

Kenkäkaupoille – ostajan opas!

Kesä tunnetusti kasvattaa lapsen jalan – tai ainakin siltä se tuntuu syksyn tullessa. Toimittaja Santeri Korvenkontio kokosi tuhdin infopaketin Kidd.O:n lukijoille avuksi kenkäostoksille.

Lapsen jalan kasvu

 • Lapsen jalka kasvaa nopeasti. Kasvu on nopeinta vastasyntyneestä noin kolmeen ikävuoteen saakka. Tällöin lapsen jalka tulee mitata vähintään 3 kuukauden välein. 3–6 -vuotiaan lapsen jalka kannattaa mitata noin neljä kertaa vuodessa ja 10-vuotiaasta aikuisikään asti mittausväli on noin 5–6 kuukauden välein.
 • Pienillä lapsilla on jaloissaan paljon vauvan pyöreyttä eli pehmytkudosta. Tällöin lapsi ei tarvitse kengässä jalkapohjan kaaritukea, sillä pehmytkudos toimii yhtä kuin kaaritukena. Pehmytkudos näkyy pienillä lapsilla ”lättäjalkaisuutena”, mutta kyseessä ei ole pysyvä lättäjalkaisuus, vaan tukirakenne, joka muokkautuu ajan myötä jalan kaareksi.
 • Lapsen jalat ovat luutuneet lopullisesti vasta 18-vuotiaana.

kiddo_saapasjalkakissa_merja_yeung-2709

Oikeanlaisen kengän valinta

 • Kengissä hengittävä materiaali on paras. Valitse lapselle nahka- tai kangaskenkiä.
 • Lapselle oikean kokoisessa kengässä on oltava riittävästi tilaa jalan jatkuvalle kasvulle. Kenkä ei saa olla liian tiukka mistään suunnasta, ja kärjessä on oltava tilaa noin 1,5–2cm.

KiddO_saapasjalkakissa_merja_yeung-2816

Vinkkejä oikean kokoisen kengän mittaamiseen

 • Mittaa lapsen jalka illalla, sukka jalassa
 • Varmista, että lapsen varpaat ovat suorassa, eivätkä kippurassa. Etenkin pienillä lapsilla on tapana kipristää varpaitaan.
 • Jos kengässä on pohjallinen, käytä sitä hyväksesi ottamalla se pois ja asettamalla lapsen jalka pohjallisen päälle niin, että kantapää on linjassa pohjallisen kantaosan kanssa. Mittaa varmistaaksesi, että pohjallisen kärjen ja pisimmän varpaan väliin jäävä tila on riittävä (1,5–2 cm).
 • Voit myös piirtää paperille viivan ja asettaa paperin lattialle seinää vasten. Pyydä lasta astumaan paperille viivan päälle, kantapää kiinni seinää vasten. Merkitse pisimmän varpaan kohta viivalle, ja jotta kengän koko olisi oikea, lisää jalan mittaan vielä suositusten mukainen 1,5–2 cm.
 • Mittaa aina lapsen molemmat jalat, sillä on yleistä, että toinen jalka on suurempi kuin toinen. Valitse kenkien koko aina suuremman jalan mitan mukaan.
 • Varmista, että kengät eivät ole lapselle liian kapeat tai tiukat mistään kohtaa.
 • Vaikka lasten kengissä muun muassa tarrakiinnitys on kätevä, ei kenkiä saa laittaa liian kireälle. Liian kireä tai pieni kenkä vaikuttaa jalan kehitykseen ja muokkaa jalan kasvua.

kiddo_saapasjalkakissa_merja_yeung-2616

Toimittaja Santeri Korvenkontio, paperivaatteiden suunnittelu ja toteutus Pauline Gautier, kuvittaja Emma Ceau, valokuvaaja Merja Yeung, lasten hiukset ja ihonhoito Anu Levy ja mallit Victoria ja Yoda / BookUs.

PS: Lataa ja tulosta ihana Emma Ceaun tekemä kissanaamaria ostosreissua piristämään!

Lataa naamari tästä Kissanaamari_Emma-Ceau_KiddO

saapasjalkakissa_kuvitus005 MAU!