MSANTTO_KIDDO22.8.2014-4535

Jääsydämet – lämpöä perheiden arkeen

Lilli ja Elmina pinkaisevat juoksuun ja katoavat puiden väliin tukka hulmuten. Kohta Nelli Niemelän puhelin soi. Pensaiden takaa kuuluu kiherrystä. ”Nelli, me ollaan ihan eksyksissä!” Tytöt laukkaavat taas esiin. ”Sä et yhtään tiennyt, missä me oltiin!” ”Ehkä mä ihan pikkuisen arvasin”, nauraa Nelli.

Se on hänen työnsä, tietää missä nämä ja Iceheartsin tyttöryhmän kymmenen muuta tyttöä menevät ja mitä heille kuuluu. Nelli Niemelä siirtyi kaksi vuotta sitten työstään lastenkodissa suunnittelemaan ja vetämään pilottiprojektia, jossa Iceheartsin nuorisotyön malli sovitetaan tytöille.

Icehearts on järjestö, joka on tehnyt kohta 20 vuotta uudentyyppistä ennaltaehkäisevää nuorisotyötä poikien parissa, ensin Vantaalla ja nykyään jo ympäri Suomea yhteistyössä kuntien kanssa. Esikouluikäisistä lapsista kootaan ryhmä, joka pysyy yhdessä kasvattajansa kanssa seuraavat 12 vuotta, käy koulua, viettää vapaa-aikaa, urheilee, opettelee ihmisenä elämistä. Kuntien lisäksi toimintaa rahoittavat RAY, yritykset ja yksityiset ihmiset lahjoituksillaan.

MSANTTO_KIDDO22.8.2014-4535

Mihin Iceheartsia tarvitaan? Lapset valitaan ryhmään usein koulun tai sosiaalitoimen suosituksesta tai sitten vanhemmat hakevat itse paikkaa lapselleen. Jokaisen lapsen kohdalla arvioidaan, tarvitseeko lapsi ja perhe Iceheartsin tyyppistä toimintaa ja minkä verran. Osalla lapsista voi olla oppimisvaikeuksia tai käytöshäiriöitä, toisilla voi kotona olla vain yksi vanhempi tai monta sisarusta, eikä perheellä riitä aikaa ja rahaa lasten harrastuksiin. Tarkoituksena on tukea lasten kasvua ja perheiden kasvatustyötä niin, että ongelmat eivät ehdi kasaantua. 12 vuoden aikana lasten elämäntilanteet muuttuvat, kaikki eivät tarvitse yhtä paljon tukea eivätkä koko aikaa, mutta kaikki ovat mukana ryhmässä myös tukemassa toisiaan.

Elokuisena iltapäivänä Vantaan Matarinkosken rannalla hyppivät tytöt kuuluvat Iceheartsin ensimmäiseen tyttöryhmään, joka perustettiin RAY:n tuella edellisvuonna. Ryhmän suojelijana toimii ministeri Elisabeth Rehn, ja toiveissa on, että tyttöryhmiä saadaan jatkossa perustettua lisää. Suurin osa tämän ryhmän tytöistä on samasta koulusta, muutama tulee muista lähialueen kouluista. Koulun kanssa tehtävä yhteistyö onkin ensiarvoisen tärkeää Iceheartsin toiminnassa.

MSANTTO_KIDDO22.8.2014-4817

Jokainen ryhmän tytöistä osallistuu toimintaan omien tarpeidensa mukaan, yleensä 3-5 kertaa viikoissa. Toisille lapsille ja perheille riittää, että lapsi haetaan kerran viikossa harrastukseen, toisille on tärkeää, että kasvattaja on arjen tukena joka päivä. Icehearts-iltapäivinä käydään uimassa, luistelemassa, leikkipuistossa tai retkellä vaikka kosken rannalla. Välillä mukana on koko 12 tytön ryhmä – välillä on yksilötyön vuoro, jolloin voidaan käydä muutaman tytön porukassa keilaamassa tai elokuvissa.

Elokuussa koulun alettua Nelli piti ryhmäläisilleen iltapäiväkerhoa koululla, johon osallistui muutamia muitakin tyttöjä. Poikien ryhmistä tuttu malli iltapäivätoimintaan ei kuitenkaan tyttöjen kanssa toiminut. Nelli hymyilee: ”Pojat lähtevät sählymailojen kanssa ulos, tulevat sisään välipalalle ja ryntäävät taas jatkamaan peliä. Yritin houkutella tyttöjä ulos pelaamaan, mutta ei se kiinnostanut. Sen sijaan he ovat tykänneet askartelusta ja ohjatuista liikuntahetkistä koulun jumppasalissa.”

Päivällä kasvattaja on koululla tarvittaessa ryhmäläistensä apuna tunneilla ja aina läsnä välitunnilla. Hän on se aikuinen, jota voi tulla halaamaan ja joka kantaa reppuselässä ja auttaa riitojen selvittelyssä. Nelli kertoo, että välituntiriitoja syntyykin paljon harvemmin hänen ollessaan paikalla.

MSANTTO_KIDDO22.8.2014-5234

Nelli näkee ryhmänsä tyttöjä koulussa ja vapaa-ajalla ja oppii tuntemaan heidät eri tavalla kuin opettajat tai vanhemmat. Iceheartsin tavoitteena on, että lapset oppivat toimimaan yhdessä toisten kanssa ja että liikunnasta tulee heille luonnollinen osa elämää. Nämä taidot kantavat pitkälle aikuisuudessakin ja auttavat ehkäisemään ja ratkomaan elämässä eteen tulevia ongelmia.

Annettuun ryhmään kuuluminen hyödyttää kaikkia lapsia. Ne, jotka käyttäytyvät aggressiivisesti, saavat kokemuksen ryhmään kuulumisesta ja pääsevät harjoittelemaan toisten kanssa toimimista kerta toisensa jälkeen. Yksinäisille lapsille ryhmä tarjoaa porukan, johon kuulua, ja tilaisuuden solmia kaverisuhteita. Toisilla ei ole ongelmia sosiaalisissa suhteissaan – he tasapainottavat ryhmää ja ovat mukana myös toisten tukena.

MSANTTO_KIDDO22.8.2014-5319

”Tavoitteena on tukea lasten kasvua, että heistä tulisi itseensä tyytyväisiä, ryhmässä toimivia aikuisia,” Nelli sanoo. Vanhempiakin tuetaan, mutta Nellin sanoin Iceheartsin kasvattajat ovat rinnallakulkijoita. Tarkoituksena ei ole määräillä perheiden elämää.

Nelli toteaa, että Icehearts on varsin halpa malli auttaa lapsia ja perheitä. Yhden ryhmän kustannukset ovat vuodessa noin 50 000 euroa ja valmiiseen ryhmään kuuluu 20-25 lasta. Koska työ on ennaltaehkäisevää, suoria säästöjä on vaikea mitata. Ei kuitenkaan ole vaikea kuvitella, mistä niitä syntyy – ja kuinka paljon ihmisten hyvinvointia työllä pystytään lisäämään.

 

 

Toimittaja Emilia Lehtinen ja valokuvaaja Maria Santto.

 

Iceheartsin toiminnasta löytyy lisätietoa osoitteesta http://www.icehearts.fi/ . Joukkueiden toiminnasta voi kysyä suoraan kasvattajilta, oman kunnan sosiaalityöstä tai koulusta. Yksityiset ihmiset voivat tukea Iceheartsin toimintaa liittymällä nettisivujen kautta sydänkummiksi valitsemalleen joukkueelle ja maksamalla vuosittaisen kummimaksun.