DSC_0028

Ekologisia, eettisiä ja esteettisiä lastenvaatteita

Koska lapset – valmistajamaidenkin – ovat sen arvoisia.

Ostan suurimman osan lastenvaatteista kirpputorilta. Kukkaro ja luonto kiittävät. Käytetyissä vaatteissa on sitä paitsi vähemmän myrkkyjä kuin uusissa. Mutta kun ostan uusia, yritän suosia sellaisia, jotka eivät sisältäisi niin paljon myrkkyjä.

Vaatteiden ekologisuudesta on puhuttu paljon. Kannattaa mm. lukea tämä Greenpeacen juttu.

Tässä se pähkinänkuoressa (laiskoille lukijoille).

Greenpeace testasi yhteensä 82 lastenvaatetta seuraavilta merkeiltä: Adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP, H&M, Li-Ning, Nike, Primark, Puma ja Uniqlo.

Yli 40 tuotteessa oli nonyylifenolietoksylaatteja (NPE), jotka voivat häiritä hormonitasapainoa. NPE:n on havaittu aiheuttavan uroskaloille naaraskalojen ominaisuuksia. Suurimmat NPE-arvot löytyivät American Apparelin, C&A:n sekä Disneyn vaatteista.

33/35 muovitetusta printtikuvasta sisälsi ftalaatteja, jotka voivat häiritä hormoneja.

15 tuotteesta testattiin myös PFC-arvoja (perfluoratut kemikaalit). Kaikista löytyi näitä ympäristömyrkkyjä, jotka häiritsevät kasvu- ja lisääntymishormoneja ja edistävät syöpäkasvainten kasvua.

EU:ssa tiettyjen ftalaattien käyttö alle 3-vuotiaiden lasten leluissa on kielletty, mutta kielto ei koske vaatteita. Lapset ja kehittyvät sikiöt ovat herkempiä tuotteiden sisältämille kemikaaleille kokonsa ja aineenvaihduntansa takia, mutta myös siksi, että lapset laittavat kaiken suuhunsa.

Okei, okei. Tuo oli vanha uutinen kahden vuoden takaa. Tässä uudempia:

Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan useissa lastenvaatteiden turkissomisteissa on haitallisen korkeita pitoisuuksia myrkyllisiä kemikaaleja. Tutkimuksessa testattiin mm. Canada Goosen ja Woolrichin vaatteita, joiden formaldepitoisuudet ylittivät sallitut raja-arvot.

Tanskalaiset taas löysivät lasten rukkaisista PCF-yhdisteitä ja nonyylifenolietoksylaatteja. Kymmenestä tutkitusta vain yhden myrkkypitoisuudet eivät ylittäneet EU:n sallimia raja-arvoja.

Näissä oli NPEO:ita tai PFC-yhdisteitä:
-Reima
-Bilka Alpine
-Coop Friends
-Hestra
-Hummel Xanti
-Isbjörn of Sweden
-Level
-Lego
-Name It

Tässä ei:
-H&M

Lähde.

 

Asiaan. Markkinoilla on myös vaatteita, jotka valmistetaan vastuullisesti.

Muun muassa brittiläinen Frugi valmistaa lapsille vaatteita, joiden materiaalina on luomupuuvilla. Valmistusprosessissa kannetaan vastuuta sekä vaatteiden valmistajista että ympäristöstä. Frugi lahjoittaa prosentin tuotostaan erilaisiin hyväntekeväisyyskohteisiin. Heidän kohteitaan ovat mm. kimalaiset, metsät, villieläimet ja intialaiset orpolapset.

Tähän mennessä lahjoituksia on kertynyt yli 260 000 €.

DSC_0016

Vaatteissa käytetty materiaali tuntuu laadukkaalta ja kestävältä. Vaikka takkien, ulkohousujen ja haalarien materiaali on vahvaa, se tuntuu silti pehmeältä käsissä.

Bonusta Frugin tuotteet saavat rohkeasti iloisista, värikkäistä ja erilaisista kuoseistaan, joista tulee hyvä mieli.

Onhan näitä muitakin. Lisää ilmiantoja tiedossa.

 

Pst.

Kannattaa ehdottomasti myös vierailla tuotemerkin mielikuvituksekkailla nettisivuilla: www.welovefrugi.com

Lue varsinkin tämä.

 

 

Luomutsi

Luomutsi

Olen kahden tytön äiti ja päästäni pyörällä oleva luomumaailmassa luovija. Vanhemmuus sai minut tutkailemaan ympärillämme vaanivia kemikaaleja. Tämä blogi kertoo tutustumisestani luomuun huulirasvapuikko ja hedelmäsosetölkki kerrallaan.

Ota yhteyttä: merja(a)mediakeiju.fi