Bileet irti!

Kesä on parasta aikaa järjestää lastenjuhlat. Älä kuitenkaan menetä yöuniasi ja horjuta talouttasi juhlien takia. Ikimuistoiset bileet syntyvät lopulta pienellä vaivalla, mielikuvituksen käytöllä ja hauskoilla tarjoiltavilla.

keltainen copy

 1. POHJATYÖ

Pieni pohjatyö pelastaa isolta stressiltä. Ota hetki aikaa järjestääksesi prioriteetit eli miettiäksesi, kenelle ja miksi olet juhlat järjestämässä.

 • Mieti ikäryhmää. Minkä ikäisille lapsille juhlat on tarkoitettu? Mieti, mistä asioista sen ikäiset nauttivat eniten ja mitä lapsesi arvostaa, ja satsaa siihen. Jos et tiedä, kysy lapsilta itseltään. Enemmän ja isommin ei aina tarkoita hauskempaa lapselle. Pienimuotoiset bileet voivat joskus olla ne mahtavimmat.
 • Valitse teema. Teeman valitseminen auttaa juhlien suunnittelussa, koristeiden, ruokien sekä pelien ja leikkien valinnassa. Teema luo taikamaista tunnelmaa juhliin ja lisää lasten innostusta. Testaa esimerkiksi näitä ideoita: Pyjamabileet, Safariseikkailu, Kuninkaalliset kakkujuhlat, DJ & Disco; urheilu, kuten jalkapalloilu tai baletti, eksoottinen maa tai kaupunki, kuten Hawaiji, Japani tai New York, väriteema, esimerkiksi pinkit bileet tai sateenkaaribileet.
 • Valitse paikka. Kesällä kannattaa ottaa hyöty irti ulkotiloista. Omalle takapihalle tai lähipuistoon saa rakennettua kätevästi pienen juhlakeitaan. Uimarannalle järjestetyt kemut piknic-eväineen ovat varma hitti lämpimänä päivänä. Myös metsään puiden väliin pressusta ja havuista rakennettu laavu toimii hauskana ja seikkailullisena juhlapaikkana. Oma koti pienellä juhlasomistuksella on varma paikka säällä kun säällä.
 • Päätä kutsuvierasmäärä. Voi olla järkevää pitää kutsuvieraslista lyhyenä, esimerkiksi 5−10 lasta on yleensä mukava määrä. Kun vierasmäärä on maltillinen, on ohjelma helpompi pitää kasassa ja koko sakki tyytyväisenä.
 • Päätä aika. Ennen yhtä tai kolmen jälkeen järjestettävät juhlat ovat useimpien lapsiperheiden mieleen, eikä kemut mene silloin päällekkäin päiväunien kanssa. Sovi myös selkeä päättymisaika, jotta et joudu hätistelemään ihmisiä.
 • Jos tehtävää tuntuu olevan paljon, tee lista toteutettavista asioista ja aikajana, jonne merkkaat ylös tekemäsi asiat. Varaa aikaa hyvään valmisteluun, jotta voit itsekin rentoutua juhlissa ja nauttia bileistä.

 

Mangoshake pikku bebelle

4 annosta

1 mango

1 banaani

1 papaya

1 prk (200 ml) korvikemaitoa

Kuori mango ja leikkaa pitkittäin kolmeen osaan kiven molemmin puolin. Kuori banaani ja paloittele. Halkaise papaya, koverra siemenet pois ja paloittele pienemmäksi. Laita kaikki hedelmät tehosekoittimeen ja lisää maitoa joukkoon. Älä lisää kaikkea maitoa kerrallaan, vaan tarkista ensin paksuus ja lisää sitten lisää. Anna sekoittua tasaiseksi juomaksi.

______

vihreä

 1. RUOKA & JUOMA

Suunniteltuasi juhlien teeman, paikan ja vieraat mieti, millainen tarjoilu on tilanteeseen sopiva. Ilmoita kutsussa tarjoilun luonteesta, jotta vanhemmat osaavat varautua eivätkä esimerkiksi tuo nälkäisiä lapsia juhliin, joissa tarjoillaan vain makeisia. Tietyn linjan tai teeman pitäminen tarjoilussa helpottaa valmisteluissa.

Kokeile näitä tarjoiluvaihtoehtoja!

 • Hedelmävartaita ja jukurttidippiä sekä kasviksia esimerkiksi hauskoihin eläinmuotoihin aseteltuna ja erilaisia dippejä.
 • Smoothiebileet, joissa tarjoillaan erilaisia smoothiejuomia ja pientä naposteltavaa.
 • Hotdog-, hampurilais- tai tortillabileet, joissa tarjolla on muutamia eri täytteitä. Näistä lapset saavat itse kasata mieleisensä aterian.
 • Itse koottavat pitsat. Varaa pitsapohjia ja erilaisia täytteitä, joista lapset voivat kasata haluamansa pitsat. Kasaaminen ja paistaminen on yksi ohjelmanumeroista.
 • Räiskäleitä erilaisilla täytteillä, kuten erilaisilla marjoilla, suklaarakeilla, hedelmillä ja kermavaahdolla.
 • Voileipiä leikeltynä piparkakkumuoteilla hauskoihin muotoihin.
 • Nyyttikestit, jonne kaikki lapset tuovat mukanaan jonkin lempiruokansa.
 • Valmiit juhlaruokarasiat. Anna jokaiselle lapselle oma pahvinen purkki, jonne laitat noin viisi eri ruokaa, kuten jukurttia ja lusikan, täyteleivän, kräkkereitä tai sipsejä, kasvistikkuja ja suklaapatukan sekä servetin.
 • Ruoka- ja janojuomiksi vettä, mehua tai smoothieita. Suurella määrällä sokeria ja lisäaineita kyllästetyt limukat ja mehut kannattaa unohtaa, sillä ne voivat aiheuttaa toisissa ikäviä reaktioita tai sokeririehumista. Kokeile erilaisia makuvesiä marjoista ja hedelmäpaloista!

 

Kiividelight monsterimiehille

4 annosta

4 kiiviä

1 banaani

½ ananas

hedelmämehua

Kuori kiivit, banaani ja ananas ja paloittele pienemmäksi. Laita kaikki tehosekoittimeen, soseuta tasaiseksi juomaksi. Ohenna hedelmämehulla sopivan paksuiseksi.

______

pinkki

 1. KORISTEET

Sen sijaan, että ostat kaiken valmiina, voit askarrella itse helposti kivoja koristeita juhliin. Jo pelkästään paperilla ja liimalla saa taiottua kylttejä, viirejä, palloja, päähineitä ja paperiketjuja koristeiksi sekä puettavaksi.

Kokeile näitä koristeluideoita!

 • Tee vanhasta lakanasta banneri, johon kirjoitat terveiset saapuville vieraille.
 • Laita serpentiiniä tai värikästä paperisilppua läpinäkyvien tai -kuultavien pallojen sisään.
 • Keppien ja tikkujen varteen kiinnitettyjä ilmapalloja on kätevä sujautella koristeiksi. Heliumsäiliöitä voi vuokrata monista askartelu- ja naamaiskaupoista, jolloin kaasuilmapallojen teko on helppoa.
 • Kirjoita tai piirrä palloihin tusseilla kuvia ja viestejä.
 • Kiinnitä kartongista kaasupalloon kartionmuotoinen pahvitötterö, jolloin saat jättimäisiä jäätelötötterökoristeita.
 • Rakenna teema- tai ruokakojuja lakanoista ripustamalla kevyitä kankaita köysillä puiden tai ovenpielien väliin tai katosta roikkumaan.
 • Tee herkkupusseja. Hanki jokaiselle vieraalle pieni lahjapussukka, joka sisältää jotain pientä kivaa. Pienet lelut, tarrat ja makeiset ilahduttavat aina ja tuovat mukavaa säpinää lasten availlessa pussukoitaan.
 • Askartele lapsen kanssa persoonalliset kutsukortit juhliin tai säästä luontoa ja tee sähköinen kutsu tai videokutsu.
 • Jos et jaksa väsätä kaikkea itse, tee vierailu askarteluliikkeeseen tai naamiaistavaroita myyvään liikkeeseen, joista löytyy varmasti hauskoja ideoita koristeluun. Tai osta netistä, esimerkiksi punanaamio.fi:stä.

Katso lisää koristelu- ja muita lastenjuhlavinkkejä esimerkiksi täältä: http://hiphiphoorayblog.com !

 

Linnanneidoille

4 annosta

½ l pakaste mansikoita

200 g pakaste vadelmia

½ l vanilja- ja mansikkajäätelöä

mansikkamehua

Suklaareunus

100 g valkosuklaata

strösseleitä

Sulata mansikoita ja vadelmia mikrossa. Ota jäätelö ajoissa huoneenlämpöön pehmenemään tai sulata hiukan mikrossa. Laita hiukan vielä kohmeiset mansikat ja vadelmat tehosekoittimeen. Lisää joukkoon paloiteltu jäätelö ja soseuta tasaiseksi juomaksi. Ohenna tarvittaessa mansikkamehulla. Laita juoma kylmään odottamaan. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Kaada strösselit lautaselle. Kasta juomalasin reuna sulaan suklaaseen ja pidä lasia hetki ylösalaisin, ettei suklaa lähde valumaan. Kasta suklaareuna strösseliin. Laita lasit kylmään kovettumaan. Kaada juoma lasiin ja nauti!

Vinkki! Juomaan sopii kaikki marjat tuoreena tai pakasteena. Koristereunan voi tehdä myös tummasta suklaasta ja vaikka pähkinä- tai karkkirouheesta.

______

oranssi copy

 1. OHJELMA

Lapset keksivät usein itsekin mitä mielikuvituksellisimpia leikkejä, mutta pientä ohjelmaa on hyvä varata, esimerkiksi siltä varalta, jos meno yltyy turhan villiksi.

Kokeile näitä leikkejä!

 • Tee tatuointipiste, jossa tatuoijaksi pukeutunut aikuinen laittaa lapsille poispestäviä tatuointeja.
 • Piirustusseinä. Osta rautakaupasta leveä rulla paperia ja päällystä sillä yksi seinä. Anna lapsille kasa värikyniä, joilla he saavat luoda taidetta tai pelata piirrä ja arvaa -leikkiä.
 • Laita tuoleja rinkiin istuinpuoli ulospäin niin, että tuoleja on yksi vähemmän kuin leikkijöitä. Musiikin soidessa kierretään rinkiä, ja sen loppuessa jokainen yrittää ehtiä istumaan lähimmälle tuolille. Se, joka jää ilman tuolia, siirtyy kannustusjoukkoihin. Yksi tuoli poistetaan ja leikki jatkuu, kunnes yksi jää jäljelle.
 • Viritä iso kangas ovenpielien väliin ja tee kepistä ja narusta onki, jolla lapset voivat onkia pieniä yllätyksiä kankaan takaa esimerkiksi onkeen laitettavan korin avulla.
 • Herkku narussa. Laita jokin herkku, kuten donitsi, roikkumaan langasta kattoon. Herkkua yritetään syödä ilman käsiä.
 • Levyraati
 • Saippuakuplien puhaltelua ulkona
 • Aarteenetsintää
 • Tietovisa

Katso lisää leikkivinkkejä esimerkiksi täältä:

www.positiivarit.fi/ohjelmaa_lasten_synttareille

www.mll.fi/vanhempainnetti/lasten_leikit/

 

Tropical makeille mimmeille

4 annosta

1 verigreippi

1 mango

1 papaya tai 1 tlk säilyke papaya

1 tlk kookosmaitoa

6 jääpalaa

1−2 dl verigreippivirvoitusjuomaa

Purista verigreipistä mehu. Kuori mango ja leikkaa pitkittäin kolmeen osaan kiven molemmilta puolilta. Kuori papaya ja koverra siemenet pois, paloittele pienemmäksi. Laita hedelmät tehosekoittimeen. Lisää joukkoon verigreippimehu, kookosmaito ja jääpalat. Anna sekoittua tasaiseksi juomaksi. Lisää lopuksi limonadi. Koristele lasinreuna verigreipillä tai papayalla.

Meloni-minttu cooleille kavereille

4 annosta

1 hunajameloni

6 jääpalaa

2 oksaa tuoretta minttua

sitrusvirvoitusjuomaa

Kuori hunajameloni, kaavi siemenet pois ja paloittele pienemmäksi. Laita tehosekoittimeen meloni, jääpalat ja mintunoksat. Soseuta tasaiseksi juomaksi. Ohenna juoma virvoitusjuomalla ja kaada laseihin. Koristele lasi hunajameloniviipaleella ja tuoreilla mintunoksilla.

 

Vinkki! Kaikkia juomia voi makeuttaa esimerkiksi hunajalla tai intiaanisokerilla.

 

Toimittaja Virpi Mikkonen, ruokatoimittaja Kaisa Nieminen, valokuvaaja Marko Rantanen ja ruokastailaus Milla Muurimäki.