Bienvenue les enfants – tervetuloa uudistettuun luokkaanne!

Lasten mielikuvituksella ei ole rajoja, mutta virikkeellisessä ympäristössä se puhkeaa kukkaan. Kidd.O uudisti leikki-ikäisten vanhan ja kalsean luokkahuoneen yhdessä luokan lasten ja ohjaajien kanssa heidän toiveitaan vastaavaksi. Se, miten suuri vaikutus aiempaa viihtyisämmällä ja toimivammalla opetustilalla on ollut päivittäisiin rutiineihin, yllätti kaikki.

KiddO magazine

Ranskalainen koulu Helsingin sydämessä

Ranskalainen Jules Verne -koulu toimii Ratakadulla Helsingin keskustassa. Toimitilat on vuokrattu Helsingin normaalilyseolta. Koulussa opiskelee satakunta lasta 2-vuotiaista leikkikoululaisista yläkouluikäisiin. Kouluun ovat tervetulleita muutkin kuin ranskalaiset lapset, sillä leikkikoulun ensimmäisillä luokilla ei aiempaa ranskan taitoa vielä vaadita.

Vanhempainyhdistyksen hallinnoima koulu on osa Ranskan valtion ulkomailla toimivien koulujen verkostoa. Henkilökunta koostuu ranskaa äidinkielenään puhuvista kasvatusalan ammattilaisista. Opettajat ovat yleensä kolmen vuoden ulkomaankomennuksella ja lastenhoitajat puolestaan Suomessa asuvia ranskalaisia.

Koulu noudattaa ranskalaista opetussuunnitelmaa, mutta paikallisiin oloihin sovellettuna: märälläkin kelillä ulkoillaan – vaikka kurahousuille ei löydykään sanaa ranskaksi – ja kaikilla luokka-asteilla opiskellaan suomea. Koulun henkilökunnan määrä noudattaa Helsingin kaupungin normeja.

KiddO magazine

Uusi ilme luokalle

Kaunis koulurakennus on kouluksi suunniteltu, mutta yli sata vuotta sitten ja isompien koululaisten tarpeisiin. Ranskassa leikkikoulu aloitetaan jo 2- tai 3-vuotiaana. Koulu nähdään lapsen oikeutena laadukkaaseen varhaiskasvatukseen ja oppimiseen, ja niinpä 4-vuotiaista koko ikäluokka on jo koulussa. Se tarkoittaa, että luokkahuoneen täytyy taipua moneksi – siellä pitää olla tilaa leikkimiseen, nukkumiseen ja opiskeluun.

Camille Cossen luotsaamassa 3-4-vuotiaiden luokassa on 21 lasta. Kun koulu syksyllä avasi ovensa, oli luokkahuoneessa periaatteessa kaikki tarvittava. Se ei kuitenkaan ollut erityisen viihtyisä, eikä tavaroiden järjestystä ollut mietitty. Kidd.O:n tiimi yhdisti voimansa koulun henkilökunnan kanssa, ja sponsoreiden tuella kalseasta luokkahuoneesta luotiin viihtyisä ja sadunomainen tila oppimiseen ja leikkimiseen.

kiddo_jules_luokkahuone_merja_yeung-9768

Koko ihastuttava Emilia Lehtisen kirjoittama artikkeli löytyy Kidd.O:n numerosta 2. Kidd.O:n sähköinen versio löytyy TÄÄLTÄ.

Artikkelin ihanasta koulusta löytyy lisäinformaatiota TÄÄLTÄ!

kiddo_630x630

Pauline Gautier suunnitteli upeat teltat luokkahuoneeseen, jonka teko-ohjeet voit napata talteen TÄÄLTÄ.

KiddO magazine

Artikkelin työryhmä /

Valokuvaaja Sara Vallioja ja toimittaja Emilia lehtinen. Luokkahuoneen suunnittelu: Pauline Gautier-Bellin, Anu Levy-Korvenkontio ja Merja Yeung sekä luokan oppilaat opettajansa Camille Gossen johdolla. Työryhmä: Camille Besnard, César Chevalier, Pauline Gautier-Bellin, Xavier Hidalgo, Santeri Korvenkontio, Niilo Levy ja Sarah Beaumont.