Aurinko armas!

Kesä tulee, oletko valmis?

Suojaamaton oleskelu auringossa altistaa ihon liialliselle UV-säteilylle ja vahingoittaa ihoa pahimmillaan pysyvästi: ihotyypistä riippuen iho punertuu ja palaa 10 – 45 minuutissa. Iho myös muistaa palamiset – siksi on erityisen tärkeää suojata eritoten pikkulasten iho liialliselta UV-säteilyltä aurinkovoitein tai vaikkapa UV-suojatekstiilein.

kiddo_kesaiho_merja_yeung_aukeama

Aurinkolomaa lasten ehdoilla

Lapset on äärimmäisen tärkeää suojata auringon säteilyltä, koska lapsuuden aikaiset palamiset ovat selvä riskitekijä jopa melanooman synnylle myöhemmällä iällä. Siksi lapsiperheiden yhteiset aurinkolomatkin tulisi toteuttaa lasten, ei vanhempien ehdoilla.

kiddo_kesaiho_merja_yeung-5514

Suojavoide ihotyypin mukaan

Ihotautien ja patologian erikoislääkäri, HYKS/HUSLABin Susanna Virolaisen mukaan joskus herkkäihoisillekin suunnatut auringonsuojakemikaalit ärsyttävät lapsen herkkää ihoa jopa niin, että he allergisoituvat jollekin tuotteen ainesosalle. Onneksi näin tapahtuu kuitenkin suhteellisen harvoin. ”Erityisesti lapsille tarkoitetuissa valonsuojavalmisteissa kemikaaleja on harvoin. Niissä on yleensä vain sinkkioksidia ja titaanidioksidia, jotka absorboivat sekä UVB- että UVA-säteitä. Jos lapsella epäillään allergisoitumista auringonsuojavoiteen ainesosaan, täytyisi lääkärin antaa tutkia, mikä aine ihon ärsytysreaktion aiheuttaa, jotta sitä voi jatkossa välttää.”

Nuukailu ei kuitenkaan kannata, kun auringonsuojavoidetta levitetään herkkäihoisenkaan lapsen iholle, sillä vain riittävä määrä voidetta antaa suojan UV-säteilyn haitallisia vaikutuksia vastaan.”Aurinkovoidetta tulisi levittää noin puolesta tunnista tuntiin ennen aurinkoaltistusta. Lisäksi sitä tulisi lisätä parin tunnin välein, sillä kova touhuaminen ja uiminen heikentävät sen tehoa.”

kiddo_kesaihp_merja_yeung-5600

UV-suojatekstiileillä lisäsuojaa

UV-suojatekstiilit ovat hyvä lisä auringon säteitä vastaan, mutta ne eivät yksinomaan riitä. Esimerkiksi UV-säteilyltä suojaavat päähineet ja uima-asut kannattaa hankkia lapselle varsinkin silloin, jos suunnitelmissa on ulkomaanmatka etelään.

Markkinoilta löytyy muun muassa lapsille suunnattuja UV-suojavaatteitta, joiden teho perustuu kuidunsisäiseen titaanidioksidiin. Titaanidioksidi on aine, jota käytetään yleisesti esimerkiksi hammastahnoissa, ja se heijastaa pois 98 % haitallisista auringonsäteistä. Koska suojaus on kuidun sisällä, sen teho ei heikkene pestessäkään.”UV-suojatekstiileitä käytettäessäkin tulee muistaa suojata paljaat ihoalueet auringonsuojavoitein.

kiddo_kesaihp_merja_yeung-5555_tesktillä

 

Muista nämä:

1. Ennakoi! Levitä aurinkovoide mielellään tunti, viimeistään puoli tuntia ennen auringolla altistumista.

2. Älä nuukaile tuotteen käytössä, sillä se vaikuttaa aurinkovoiteen tehoon.

3. Aurinkovoidetta tulee lisätä säännöllisesti muutaman tunnin välein ja aina uimisen jälkeen.

4. Pidä vauvat ja pikkulapset pois suorasta auringonpaisteesta.

5. Älä unohda auringonsuojahattua ja aurinkolaseja!

 

kiddo_kesaiho_merja_yeung-5289

 

Koko artikkeli löytyy Kidd.O-lehden numerosta 2.

Toimittaja Nina Garlo-Melkas, valokuvat Merja Yeung, tyyli Hanna Sormunen, kuvitus Amparo Espana ja mallit  Beata, Ashley ja Arsen / BookUs sekä Unna, Oiva, Emma ja Jade.