Aurinko armas!

Kesä on jo hyvässä vauhdissa, ja monilla alkaakin kesäloma tällä viikolla. Ihon suojaamiseen auringolta on syytä kiinnittää huomiota, vaikka helteet eivät olekaan vielä tänne Pohjolaan asti saapuneet.

Lapsen ihon suojaaminen auringolta on aina vanhempien vastuulla, ja paras keino siihen on vaatetus. Kevyt leveälierinen hattu, paita, housut ja aurinkolasit ovat parhaat valinnat aurinkoisiin kesäpäiviin. Tiesitkö, että tavallisen puuvillaisen t-paidan suojakerroin on noin 10? Se on riittävä kesäpäivisin normaalioleilussa. Sen sijaan rannalle suunnattaessa lapsen iho on hyvä suojata UV-vaattein ja -hatuin. Erityisen tärkeää ihon suojaaminen on ulkomaille suuntautuvilla aurinkomatkoilla. Älä unohda myöskään aurinkolaseja!

Lapsena saadulla UV-säteilyllä on suuri merkitys

Lapsen iho ei ole valmis sietämään aurinkoa, ja jatkuvat ihon palamiset lapsena nostavat melanoomariskiä huomattavasti.

Aurinkoisina kesäpäivinä lapsen iho tulee aina suojata joko aurinkovoiteella tai vaatetuksella. Sopiva suojakerroin on 30 – 50. Oleskelua suorassa auringon paahteessa tulee välttää etenkin keskipäivän aikaan, jolloin auringon säteily on voimakkainta.

UV-vaatteet

Harvat lapset ovat innokkaita rasvaamaan ihoaan, ja UV-vaatteet ovatkin oiva ratkaisu lasten ihon suojaamiseen. UV-vaatteiden avulla vanhemmalle on selvää mitkä alueet ihosta ovat varmasti suojattuja, eikä aurinkosuojaus ole rasvaustuloksen arveluiden varassa. UV-vaatteiden teho perustuu niissä käytettyihin materiaaleihin sekä tekstiilien kudontatapaan, ja siksi ne suojaavat UV-säteilyltä tavallisia vaatteita tehokkaammin. “Valitse aina mahdollisimman sopivan kokoinen UV-vaate. Liian iso UV-paita on märkänä epämiellyttävä päällä, ja liian isot housut valuvat helposti alas”, ohjeistaa Polarn O. Pyret Suomen Assortment Manager Maiju Malk.

Tiesitkö, että tummat ja kirkkaan väriset vaatteet suojaavat auringolta tehokkaammin kuin vaaleat vaatteet? Värillä on siis väliä! 

VINKKEJÄ UV-vaatteiden hoitoon ja pesuun

UV-vaatteiden huollossa kannattaa olla tarkkana, jotta niiden teho ei heikkene. Polarn O. Pyretin Assortment Manager Maiju Malkin ammattilaisen neuvoilla huollat ja peset UV-vaatteet oikein.

Vältä UV-vaatteiden käyttämistä karheilla ja terävillä pinnoilla, kuten kallio, kivikko, laituri ja altaanreunat, välttääksesi kankaan turhaa kulumista ja karhentumista.
Aurinkorasvat saattavat jättää kankaaseen tahroja ja heikentää kankaan elastisuutta, joten levitä voidetta varovasti.
• Rannalla oleilun jälkeen UV-vaatetta voi tarvittaessa venyttää kevyesti ja ravistella hyvin, jotta mahdolliset hiekanjyvät eivät jää kankaan sisälle.
Huuhtele tuotteet heti käytön jälkeen hanavedellä, etenkin jos niitä on käytetty merivedessä tai uima-altaassa. Pelkkä huuhtelu ei kuitenkaan riitä poistamaan mm. kemikaali-, aurinkovoide- tai hikijäämiä. Tuote pitää pestä mahdollisimman pian nestemäisellä hienopesuaineella sekä huuhtoa huolellisesti.
• Konepesu hellävaroen 40 asteessa.
Älä käytä huuhteluainetta, jotta tuotteen elastisuus säilyy mahdollisimman pitkään hyvänä.
Kuivaa UV-uima-asu mahdollisimman pian lämpimässä ja ilmavassa paikassa. Älä kuivaa tuotetta suorassa auringonvalossa, patterilla tai kuivausrummussa.

Kierrätys kunniaan

Tiesitkö, että Polarn O. Pyretin kesämalliston UV-vaatteet on valmistettu 78 % kierrätetystä polyamidista, jota saadaan muun muassa kalaverkoista, matoista sekä muista tekstiiliteollisuuden ylijäämästä? Polarn O. Pyretin UV-vaatteiden suoja saadaan aikaan materiaalin tiheän koostumuksen ansiosta, eikä UV-suojan aikaansaamiseksi olekaan käytetty lainkaan kemikaaleja.

Nautitaan turvallisesti aurinkoisesta ja lämpimästä kesästä!

Kuvat Polarn O. Pyret ja Terhi Backman