1 kiddo 2-014

”Ateljeeravintola Himassa ‒ aukioloajat: kysy taiteilijalta”

Tässä viisi uutta ruokaa koko perheelle. Niiden valmistukseen menee reseptistä riippuen kymmenestä minuutista tuntiin. Rekrytoi talon taiteellisimmat asukkaat piirtämään menutaulua ja pöytäkoristeita ja näppärimmät keittiöassistenteiksi ‒ jokaisessa reseptissä löytyy tekemistä jopa aloittelijalle. Ota ruokien kanssa taiteilijanvapauksia, lisää potkua, vaihda aineksia tai tarjoa uudella tavalla.

Ateljeeravintola on auki!

 

 

1 kiddo 2-044

Haukipullakeitto

(valmistusaika 45 min)

Lautanen, 16,50 €, Marimekko Oiva, Stockmann.

Hauki on helppo kala vääntää pehmeiksi pulliksi ja hörppiä aasialaisviritteisen liemen kera keittona. Perusresepti on mieto mutta maukas tapa harjoitella uusia makuja, ja siihen voi lisätä oman maun mukaan potkua. Tässä reseptissä on hieman näpertämistä, mutta kalapullamassan voi tehdä jo edellisenä päivänä jääkaappiin maustumaan ja itse keiton kypsennykseen ei mene kuin kymmenen minuuttia. Jos nuudeleiden syöminen onnistuu illallisseurueelta, voit lisätä niillä ruokaisuutta keittoon.

kalapullat:

600 g tuoretta haukea, ahventa tai muuta vaaleaa kalaa fileinä, ruodot nypittyinä

½ sitruunaruohon varsi, renkaiksi pilkottuna

2 valkosipulinkynttä, pienittynä

2 cm pätkä inkivääriä, hienonnettuna

1 dl silputtua tuoretta korianteria (varsineen!)

1 rkl makeaa thai chili -kastiketta

1 rkl thaimaalaista kalakastiketta

1 dl kookosmaitoa

2 tl suolaa

1 rkl maissitärkkelystä

1 kananmuna

3 kevätsipulin vartta

 

keitto:

2 prk kookosmaitoa (josta 1 dl kalapulliin)

0,75 l kalalientä (kalan perkuujätteistä keitettyä tai kuutiosta)

1 limen mehu

½ sitruunaruoho, ohuina renkaina

2 cm pätkä inkivääriä, hienonnettuna

1 rkl palmusokeria (tai fariinisokeria)

3 porkkanaa, kuorittuna ja paloiteltuna

2 punasipulia, suikaloituna

1 rasia (170g) sokeriherneitä, puolitettuna

1 pieni tai puolikas kesäkurpitsa, kuutioituna

(suolaa, kalakastiketta)

 

viimeistelyyn:

tuoreen korianterin lehtiä

Paloittele hauki. Lisää kaikki ainekset maissitärkkelystä, kananmunaa ja kevätsipulia lukuun ottamatta blenderiin tai kutteriin ja jauha sileäksi massaksi. Kumoa kulhoon ja käännä sekaan maissitärkkelys, kananmuna ja hienonnettu kevätsipuli. Kelmuta ja anna vetäytyä jääkaapissa.

Kaada kalaliemi ja kookosmaito kattilaan. Lisää limemehu, sitruuna, inkivääri ja sokeri ja kiehauta. Lisää porkkanat ja keitä 5 minuuttia. Lisää sitten punasipuli, sokeriherneet ja kesäkurpitsa ja keitä minuutin ajan. Laske lämpöä miedolle porinalle ja ota esiin kalamassa. Lusikoi kahdella lusikalla keiton pintaan kalapalloja sinne tänne, pyöräytä aina välissä kauhalla ja tee uudet pallot, kunnes kaikki massa on käytetty. Nosta lopuksi lämpöä taas kiehuvaksi ja anna porista minuutin verran, tai kunnes kalapullat ovat kypsiä. Tarkista lopuksi liemen maku ja lisää tarvittaessa kalakastiketta tai suolaa.

Tarjoa tuoreen korianterin ja limelohkojen kanssa.

 

 

1 kiddo 2-037

Punajuurimakaronilaatikko

(20 min + paistamiseen 40 min)

Lautanen, 39,90 €, Revol, Stockmann.

Makaronilaatikko ei ole pikaruokaa, mutta yli puolet valmistusajasta ruoka on uunissa ja silloin on aikaa vaikka korttipelille. Tämä makaronilaatikko saa hurmaavan värinsä punajuuresta. Keittämällä makaronit hieman raaoiksi saat laatikkoon hyvän rakenteen.

250 g savupalvikinkkua, suikaloituna

1 iso sipuli, kuutioituna

loraus öljyä

1 iso tai 2 pientä punajuurta kuorittuna ja raastettuna

2 tl kuivattua basilikaa tai meiramia

ripaus pippuria

1 tl suolaa

400 g makaronia

8 dl täysmaitoa

4 munaa

1 tl suolaa

1,5 dl juustoraastetta

Keitä iso kattilallinen vettä, mausta suolalla ja keitä makaronit melkein kypsiksi (vähennä minuutti ohjeen keittoajasta). Siivilöi ja huuhtele runsaalla kylmällä vedellä, jotta makaronit eivät takerru kiinni toisiinsa.

Kuumenna öljy paistinpannussa ja kuullota sipulit ja kinkut. Lisää raastettu punajuuri ja paistele muutaman minuutin, kunnes juuresraaste on hieman pehmennyt. Mausta yrteillä, pippurilla ja suolalla.

Vatkaa kananmunien rakenne kiinni isossa kulhossa ja kaada maito joukkoon. Lisää makaronit ja sekoita. Lisää lopuksi kinkku-punajuuriseos ja sekoita tasaiseksi. Kaada voideltuun uunivuokaan.

Paista 180-asteisessa uunissa 20 minuuttia, ripottele päälle juustoraaste. Käännä uuni grilliasetukselle ja nosta lämpöä 200 asteeseen ja paista vielä 10 minuuttia tai kunnes juusto on kauniin ruskeaa.

 

 

1 kiddo 2-014

Papupurilaiset, pikatzatziki ja bataattiranet

(valmistusaika 45 min)

Lautanen, 20,90 €, Iittala Teema.

Tässäpä helppo ja joka kerta toimiva kasvipurilaisresepti! Pihvit voi mitoittaa leivän mukaan tai pyöritellä palloiksi ja syödä pitaleivän välissä. Pienemmätkin kokit voivat osallistua tämän ruoan valmistukseen.

750 g keitettyjä kidneypapuja (3 prk)

1 valkosipulinkynsi

2,5 dl korppujauhoja

4 rkl tomaattipyrettä

1,5 tl paprikajauhetta

1 rkl sinappia

2 tl suolaa

1 kananmuna

4 rkl maissitärkkelystä

1 rkl oliiviöljyä

1 iso bataatti

1 rkl oliiviöljyä

1 tl kuivattuja yrttejä, esim. rosmariini tai oregano

3 dl kreikkalaista jogurttia

1 kurkku

1 valkosipulinkynsi

1 tl juustokuminaa

½ dl hienonnettua tuoretta tilliä

ripaus suolaa

 

lisäksi:

ruisnappeja hampurilaissämpylöiksi

salaattia

 

Kuumenna uuni 200-asteiseksi.

Lisää kulhoon pavut ja tomaattipyre valkosipulin sekä kuivien mausteiden kera ja nuiji perunasurvimella paksuksi tahnaksi. Massaan saa jäädä sattumia. Sekoita seuraavaksi massaan maissitärkkelys ja lopuksi kananmuna ja öljy. Nosta jääkaappiin vetäytymään siksi aikaa, kun käsittelet bataatin.

Pese bataatti huolellisesti ja leikkaa pois kaikki arvet ja juuriset kohdat (tai kuori bataatit kokonaan). Leikkaa 1×1 cm paksuiksi tikuiksi ja yhdistä kulhossa öljyn ja yrttien kanssa. Sekoita ja levitä uunipellin toiselle puolikkaalle.

Lusikoi papumassasta pihvit leivinpaperin toiselle puolelle ja paista uunin keskiosassa noin 35 min, tai kunnes batattilankut ovat pehmenneet ja ruskistuneet. Huom! Papumassa ei leviä uunissa, joten muotoile se suoraan pellille haluamasi levyisiksi ja korkuisiksi pihveiksi.

Valmista sillä välin tzatziki. Raasta kurkku hienoon siivilään ja purista kämmenellä kurkusta ylimääräinen neste pois. Sekoita jogurttiin ja raasta joukkoon valkosipulin kynsi. Lisää muut ainekset.

 

 

1 kiddo 2-012

Potkuhernekeitto

(valmistusaika 10 min)

Kulho, 14,10 €, Arabia Koko.

Tämän yksinkertaisemmaksi ei keitto voi enää muuttua! Ja soseutuskin kannattaa tehdä vähän sinne päin, sillä pienet kikherne- ja perunasattumat tuovat potkuhernekeittoon juuri sopivaa rouheutta.

1 sipuli, hienonnettuna

2 prk keitettyjä kikherneitä + 1,5 purkillista vettä

2 perunaa, kuorittuna ja leikattuna 1×1 cm:n kuutioiksi

1 rkl oliiviöljyä

1 rkl sitruunamenua

tuoretta basilikaa tai minttua

maustamatonta jogurttia

suolaa ja mustapippuria

Lämmitä öljytilkka kasarissa ja pehmennä siinä sipuleita hetken. Lisää kikherneet, perunat ja vesi ja kiehauta. Anna porista rauhassa kypsäksi. Soseuta summittaisesti ja mausta suolalla ja sitruunamehulla. Tarjoile tuoreiden yrttien ja maustamattoman jogurtin kanssa ja rouhi päälle mustapippuria.

 

 

1 kiddo 2-007

Broilercaponata polentalla

(valmistusaika 20 min)

Lautanen Iittala, 20,90€.

Polentapeti rakastaa tomaattisia makuja! Tässä ruoassa voi penkoa jääkaapin perukoita ja heittää padan joukkoon maun mukaan esimerkiksi kesäkurpitsaa, säilöttyä artisokkaa tai vaikkapa papujakin! Suosittelen käyttämään broilerin paistileikettä, jossa on kuivaa filettä enemmän makua ja rakennetta. Jos kuitenkin käytät filettä, leikkaa ne kolmeen osaan ennen paistamista. Ruoasta saa maidottoman jättämällä kerman pois.

broilercaponata:

1 munakoiso 1,5×1,5 cm kuutioina

4 valkosipulinkynttä, ohuina viipaleina

oliiviöljyä

500g (1 rasia) broilerin paistileikkeitä

2 punasipulia lohkoina

1 rkl balsamiviinietikkaa

2 dl oman maun mukaan oliiveja, aurinkokuivattuja tomaatteja ja/tai

kapriksia

1 tölkki kuorittuja tomaatteja + ½ tölkkiä vettä

2 tl kuivattuja yrttejä (esim. oregano, meirami, rosmariini, timjami)

3 tl fariinisokeria

suolaa, mustapippuria

 

polenta:

7,5 dl kanalientä

2 dl polentaa

1 dl kermaa

1 rkl voita

1 tl kuivattuja yrttejä (esim. rosmariini, salvia)

Kuumenna loraus oliiviöljyä korkeareunaisessa paistinpannussa. Lisää kuutioidut munakoisot ja valkosipulit ja paahda ruskeiksi. Suolaa broilerin fileet. Tee pannun keskelle tilaa broilerille työntämällä kasvikset reunoille ja ruskista lihat. Lisää tarvittaessa oliiviöljyä. Kun broilerissa on kaunis ruskea pinta, valuta päälle balsamiviinietikka ja anna nesteen kiehahtaa. Kaada sitten pannulle tölkkitomaatit, vesi, punasipuli, säilötyt kasvikset, kuivat yrtit ja mustapippuri. Anna hautua kannen alla, kunnes broileri on kypsää (noin 10 min). Valmista sillä välin polenta.

Kiehauta kanaliemi. Kaada polenta kiehuvaan nesteeseen koko ajan sekoittaen. Laske lämpöä ja keitä polentaa koko ajan sekoittaen noin 5 minuuttia. Lisää lopussa kerma, yrtit ja voi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suola. Kaada kuuma polenta tarjoiluvadille.

Tarkista broilercaponatan maku ja kaada polentan päälle. Viimeistele rouhimalla päälle mustapippuria. Tarjoa heti.

 

Toimittaja Meri-Tuuli Vänskä ja valokuvaaja Nico Backström.